Mazurek cygański

Mazurek cygański

Mazurek cygański to niepowtarzalna propozycja na Wielkanoc, której smaku nie zapomnicie! Słodkawy, kremowy, aromatyczny i bogato zdobiony – tak to przysmak można opisać w kilku słowach. Choć przygotowanie Mazurka cygańskiego wymaga nieco więcej czasu i zręczności, efekt końcowy przypadnie do gustu każdemu. Tradycyjny polski mazurek w zupełnie nowym, ekscytującym wydaniu. Jest to niebywale dekoracyjny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem na świątecznym stole. Zapewne zaskoczy niejednego miłośnika mazurek – kto by pomyślał, że owoce, krem i ciaste czekoladowe można połączyć w tak oryginalny sposób? Poniżej znajdziecie przepis na Mazurek cygański, który z pewnością przypadnie do gustu Waszym bliskim.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 10 dkg rodzynek
  • ok. 10 dkg orzechów włoskich
  • ok. 8 dkg płatków migdałowych
  • około 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 słoiczek konfitur śliwkowych

Mazurek cygański – jak zrobić?

  1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 żółtka, 2 białka (2 pozostałe zostawić do bakalii), cukier oraz proszek i zagnieść gładkie ciasto.
  2. Wyłożyć na blaszkę ok 30×40. Zapiec w 180 stopniach około 10-15 min.
  3. Bakalie wymieszać razem z konfiturami. 2 białka roztrzepać delikatnie widelcem, dodać do bakali, wymieszać. Bakalie rozłożyć na cieście, zapiec w 180 stopniach do ok. 15 min.

Mazurek cygański – dodatkowe informacje

Do mazurka cygańskiego można dodać także pokrojone śliwki, figi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maxi King White - ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Mazurek chałwowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode