Mazurek cygański
Mazurek cygański to niepowtarzalna propozycja na Wielkanoc, której smaku nie zapomnicie! Słodkawy, kremowy, aromatyczny i bogato zdobiony – tak to przysmak można opisać w kilku słowach. Choć przygotowanie Mazurka cygańskiego wymaga nieco więcej czasu i zręczności, efekt końcowy przypadnie do gustu każdemu. Tradycyjny polski mazurek w zupełnie nowym, ekscytującym wydaniu. Jest to niebywale dekoracyjny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem na świątecznym stole. Zapewne zaskoczy niejednego miłośnika mazurek – kto by pomyślał, że owoce, krem i ciaste czekoladowe można połączyć w tak oryginalny sposób? Poniżej znajdziecie przepis na Mazurek cygański, który z pewnością przypadnie do gustu Waszym bliskim.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10 dkg rodzynek
- ok. 10 dkg orzechów włoskich
- ok. 8 dkg płatków migdałowych
- około 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 słoiczek konfitur śliwkowych
Mazurek cygański – jak zrobić?
- Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 żółtka, 2 białka (2 pozostałe zostawić do bakalii), cukier oraz proszek i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na blaszkę ok 30×40. Zapiec w 180 stopniach około 10-15 min.
- Bakalie wymieszać razem z konfiturami. 2 białka roztrzepać delikatnie widelcem, dodać do bakali, wymieszać. Bakalie rozłożyć na cieście, zapiec w 180 stopniach do ok. 15 min.
Mazurek cygański – dodatkowe informacje
Do mazurka cygańskiego można dodać także pokrojone śliwki, figi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maxi King White - ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Mazurek chałwowy