Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy to prawdziwie kusząca propozycja dla wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków na Święta Wielkanocne. Ten niezwykle smakowity deser łączy w sobie to, co najcenniejsze w Polskiej kuchni – smak domowej, kruchej ciasteczki, troszkę kajmaku, bakalii i przede wszystkim puszystą, delikatną chałwę. Dostojny mazurek chałwowy jest prawdziwym symbolem polskiej gościnności, który wyrósł z naszych rodzinnych tradycji. Idealny do popołudniowej kawy czy herbatki, doskonale wpisuje się w domowy, świąteczny nastrój.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 150 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • Krem:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 250 g chałwy waniliowej
  • Do dekoracji:
  • migdały, rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe

Mazurek chałwowy – jak zrobić?

  1. Ugotuj budyń na 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, by nie powstał kożuch, ostudź.
  2. Na ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj obie mąki, żółtka, zagnieć szybko i schłodź przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij kwadrat o boku 21-22 cm, przełóż na blachę. Z reszty ciasta formuj wałki i wyklej boki na wysokośc ok. 1 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a boki ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 15-20 minut.
  3. Masło na krem utrzyj mikserem na puch. Stopniwo, po 1 łyżce dodawaj zimny budyń, miksuj nieprzerwanie. Potem dodawaj, cały czas ubijając, chałwę. Ubijaj aż uzyskasz jednolity i gładki krem. Krem wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  4. Na wystudzony kruchy spód nałóż grubą warstwę kremu, udekoruj dowolnie.

Mazurek chałwowy – dodatkowe informacje

Najlepsza moim zdaniem jest chałwa turecka z firmy Baktat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek cygański
Następny przepis: Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode