Mazurek chałwowy
Mazurek chałwowy to prawdziwie kusząca propozycja dla wielbicieli tradycyjnych polskich wypieków na Święta Wielkanocne. Ten niezwykle smakowity deser łączy w sobie to, co najcenniejsze w Polskiej kuchni – smak domowej, kruchej ciasteczki, troszkę kajmaku, bakalii i przede wszystkim puszystą, delikatną chałwę. Dostojny mazurek chałwowy jest prawdziwym symbolem polskiej gościnności, który wyrósł z naszych rodzinnych tradycji. Idealny do popołudniowej kawy czy herbatki, doskonale wpisuje się w domowy, świąteczny nastrój.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mąki krupczatki
- 150 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- Krem:
- 250 ml mleka
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego
- 1 łyżka cukru
- 100 g masła
- 250 g chałwy waniliowej
- Do dekoracji:
- migdały, rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe
Mazurek chałwowy – jak zrobić?
- Ugotuj budyń na 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, by nie powstał kożuch, ostudź.
- Na ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj obie mąki, żółtka, zagnieć szybko i schłodź przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij kwadrat o boku 21-22 cm, przełóż na blachę. Z reszty ciasta formuj wałki i wyklej boki na wysokośc ok. 1 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a boki ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 15-20 minut.
- Masło na krem utrzyj mikserem na puch. Stopniwo, po 1 łyżce dodawaj zimny budyń, miksuj nieprzerwanie. Potem dodawaj, cały czas ubijając, chałwę. Ubijaj aż uzyskasz jednolity i gładki krem. Krem wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Na wystudzony kruchy spód nałóż grubą warstwę kremu, udekoruj dowolnie.
Mazurek chałwowy – dodatkowe informacje
Najlepsza moim zdaniem jest chałwa turecka z firmy Baktat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek cygański
Następny przepis: Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki