Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki
Jeśli szukasz alternatywy dla typowych mazurków, ten przepis na mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki to coś dla ciebie! To piękne ciasto, które nie tylko wygląda spektakularnie, ale przede wszystkim jest smaczne i zdrowsze od tradycyjnej wersji. Kajmak dodaje do niego słodkiej, kremowej tekstury, a dżem z czarnej porzeczki wprowadza do ciasta owocowy element. Bezglutenowe mazurki to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu, a ten mazurek z pewnością zachwyci nie tylko ich, ale i wszystkich miłośników oryginalnych smaków.
admin
Składniki:
- 215 g masła
- 130 g mąki z tapioki
- 260 g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250g)
- puszka masy kajmakowej
- 130 g czekolady mlecznej
- kilka łyżek orzechów laskowych
- kilka łyżek płatków migdałowych
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na kawałki i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i na wałku przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w razie potrzeby wyrównujemy krawędzie i odcinamy nadmiar ciasta lub dolepiamy brakujące fragmenty. Z pozostałej części ciasta formujemy dwa wałeczki, zlepiamy je ze sobą, skręcamy i układamy po bokach ciasta (możemy też ulepić kuleczki, które układamy wzdłuż krawędzi). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Orzechy laskowe i płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Wystudzony spód ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na to kładziemy masę kajmakową i polewamy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladą.
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników wyszły mi dwa mazurki bezglutenowe w blaszkach o wymiarach: 20×30 cm i 30×30 cm.