Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki

Jeśli szukasz alternatywy dla typowych mazurków, ten przepis na mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki to coś dla ciebie! To piękne ciasto, które nie tylko wygląda spektakularnie, ale przede wszystkim jest smaczne i zdrowsze od tradycyjnej wersji. Kajmak dodaje do niego słodkiej, kremowej tekstury, a dżem z czarnej porzeczki wprowadza do ciasta owocowy element. Bezglutenowe mazurki to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu, a ten mazurek z pewnością zachwyci nie tylko ich, ale i wszystkich miłośników oryginalnych smaków.

Składniki:

  • 215 g masła
  • 130 g mąki z tapioki
  • 260 g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250g)
  • puszka masy kajmakowej
  • 130 g czekolady mlecznej
  • kilka łyżek orzechów laskowych
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na kawałki i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i na wałku przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w razie potrzeby wyrównujemy krawędzie i odcinamy nadmiar ciasta lub dolepiamy brakujące fragmenty. Z pozostałej części ciasta formujemy dwa wałeczki, zlepiamy je ze sobą, skręcamy i układamy po bokach ciasta (możemy też ulepić kuleczki, które układamy wzdłuż krawędzi). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Orzechy laskowe i płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  5. Wystudzony spód ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na to kładziemy masę kajmakową i polewamy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladą.

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników wyszły mi dwa mazurki bezglutenowe w blaszkach o wymiarach: 20×30 cm i 30×30 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek chałwowy
Następny przepis: Mazurek jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode