Maxi King White – ciasto bez pieczenia
Ciasto Maxi King White to doskonała propozycja dla tych, którzy miłują słodkie wypieki, ale nie przepadają za pieczeniem. Jak sama nazwa wskazuje, jest to receptura na ciasto bez pieczenia, które swoim wyglądem i smakiem przypomina popularny przekąsek Maxi King w wersji białej. To ciasto jest nie tylko ślicznie prezentujące się na stole, także oferuje bogatą mieszankę smaków – kremowy wnętrze, biszkoptowe spody, a wszystko otoczone lekką warstwą białej czekolady. Pasuje idealnie na wieczorne spotkania przy kawie, urodziny czy inną rodziną uroczystość. Czy jesteś gotów, aby spróbować swojego własnego, domowego Maxi King White?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 40 dag mleka w proszku – skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
- 25 dag masła – 1 kostka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka do polewy
- puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych
Maxi king white – ciasto bez pieczenia – jak zrobić?
-
1.
W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca – ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji. -
2.
Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników. -
3.
Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.
Maxi King White – dodatkowe informacje
Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.