Masło z wędzonej makreli (pasta z wędzonej makreli)
Zapraszam na kulinarną podróż, która przeniesie was nad morze, do świata soczystych, aromatycznych ryb. Oto przepis na wyjątkowo smaczne i nietypowe masło – masło z wędzonej makreli. Ta wykwintna pasta z wędzonej makreli doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżej bułki czy chrupiącego, pieczywa tostowego. Twórczo podejść do tematu pozwoli nam łączyć w tym niecodziennym przepisie smak dojrzałego masła z wyrazistym aromatem wędzonej ryby. Zaskoczcie domowników i spróbujcie czegoś nowego, sprawdźcie jak smakuje masło rybne w tej oryginalnej odsłonie. Każdy, kto kocha morze i jego dary na pewno doceni ten smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeża makrela
- 6-7 dag masła o miękkiej konsystencji
- 1 jajko ugotowane na twardo
- Musztarda
Masło z wędzonej makreli (pasta z wędzonej makreli) – jak zrobić?
- Wędzoną makrelę obieramy upewniając się, że nie została żadna ość. Jajko drobno kroimy. Do misy blendera wrzucamy makrelę, masło, dodajemy jajko. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku musztardą.
Masło z wędzonej makreli – dodatkowe informacje
Idealne masło do świeżego pieczywa, idealnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem.