Maślane ciastka wyciskane
Zapraszam do odkrycia staropolskiego przepisu na maślane ciastka wyciskane, które swoją niepowtarzalną smakołyk czyta się w każdym kęsie. Te tradycyjne wypieki to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatne, krucha i pełne maślanego aromatu. Z niewielkim dodatkiem cukru, nadziewane ulubioną marmoladą lub posypane cukrem pudrem, ciastka te są akcentem słodkości, którym nie można się oprzeć. To przepis, który tworzy wspomnienia – dom pełen słodkiego aromatu pieczenia, maślane ciastka kruche wyciskane na stole i dłonie smarowane mąką. Doskonałe na spotkania rodzinne, święta czy popołudniową kawę. Spróbujcie sami tej maślanej przyjemności.
admin
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 żółtka
- 2 łyżki mleka
Maślane ciastka wyciskane – jak zrobić?
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami
- ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut
Maślane ciastka wyciskane – dodatkowe informacje
Kto nie ma maszynki z ciasta można robić kulki i przyciskać tłuczkiem do mięsa lub widelcem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maślane ciasteczka walentynkowe
Następny przepis: Maślane, ucierane ciasteczka