Maślane ciastka wyciskane

Maślane ciastka wyciskane

Zapraszam do odkrycia staropolskiego przepisu na maślane ciastka wyciskane, które swoją niepowtarzalną smakołyk czyta się w każdym kęsie. Te tradycyjne wypieki to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatne, krucha i pełne maślanego aromatu. Z niewielkim dodatkiem cukru, nadziewane ulubioną marmoladą lub posypane cukrem pudrem, ciastka te są akcentem słodkości, którym nie można się oprzeć. To przepis, który tworzy wspomnienia – dom pełen słodkiego aromatu pieczenia, maślane ciastka kruche wyciskane na stole i dłonie smarowane mąką. Doskonałe na spotkania rodzinne, święta czy popołudniową kawę. Spróbujcie sami tej maślanej przyjemności.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Maślane ciastka wyciskane – jak zrobić?

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami
  2. ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut

Maślane ciastka wyciskane – dodatkowe informacje

Kto nie ma maszynki z ciasta można robić kulki i przyciskać tłuczkiem do mięsa lub widelcem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maślane ciasteczka walentynkowe
Następny przepis: Maślane, ucierane ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode