Maślane ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem

Zachwyć swoich bliskich postacią delikatnych ciasteczek maślanych z dżemem. To niezwykle łatwe w przygotowaniu i zawierające w sobie esencję domowej tradycji cukierniczej wyroby. Zarówno akcent maślany, jak i dodatek słodkiego dżemu tworzą w magiczny sposób balans smaków, który ucieszy każde podniebienie. Podczas pieczenia ciastka zyskują złocisty kolor i kuszący aromat – będziecie pod wrażeniem! Ideale w towarzystwie popołudniowej kawy czy herbaty. Można je również podarować jako uroczy, jadalny upominek. Ciasteczka maślane z dżemem są absolutnym must-have dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • Kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • Słoiczek ulubionego dżemu (np. porzeczkowego) lub powideł
  • Cukier puder do oprószenia

Maślane ciasteczka z dżemem – jak zrobić?

  1. Masło posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Za pomocą maszynki z końcówką do ciasteczek lub szprycy cukierniczej wyciśnij okrągłe ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180 st.C, ostudź.
  2. Ciasteczka przekładaj po 2 podgrzanym dżemem lub powidłami.
  3. Przed podaniem możesz je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciasteczka maślane z marmoladą, ciastka maślane z marmoladą, ciastka maślane z dżemem, ciasteczka maślane z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem – dodatkowe informacje

Jeśli nie dysponujesz szprycą cukierniczą lub maszynką do mięsa z końcówką do ciasteczek, możesz wycinać okrągłe ciasteczka foremką i takie przekładać kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maślane ciasteczka strzelane ( z maszynki)
Następny przepis: Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode