Maślane ciasteczka strzelane ( z maszynki)
Zapraszamy do odkrycia nieodpartego smaku Maślanych ciasteczek strzelanych z maszynki. Ciasteczka, które zapewnią rozkosz każdemu łasuchowi. Wyróżniają się swoim delikatnym, aksamitnym smakiem masła, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatkowo, ich niepowtarzalny kształt, jaki uzyskujemy dzięki maszynce do ciastek, sprawia że są nie tylko smakowitym, ale i przyjemnym dla oka dodatkiem do każdej herbaty czy kawy. Ciastka maślane z maszynki to gwarancja smaku i jakości, dlatego uwielbiana przez wszystkich, bez względu na wiek. Zdecydowanie warto poświęcić chwilę, aby stworzyć te wspaniałe wypieki w zaciszu własnej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- skórka otarta z cytryny
Maślane ciasteczka strzelane (z maszynki) – jak zrobić?
- Wszystkie składniki miksujemy długo na miękką puszystą masę.
- Nakładamy do maszynki i wyciągamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10-11 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Studzimy na kratce.
Słowa kluczowe: ciastka maślane z maszynki, ciasteczka maślane z maszynki
Maślane ciasteczka strzelane – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie maszynki, możecie z ciasta uturlać kuleczki wielkości orzecha włoskiego a potem delikatnie spłaszczyć, i upiec.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maślaki pasteryzowane duszone w maśle
Następny przepis: Maślane ciasteczka z dżemem