Masełko śledziowe

Masełko śledziowe

Masełko śledziowe to wyjątkowy przysmak, popularny zwłaszcza na Pomorzu. To klasyczne danie, które z powodzeniem można podać na eleganckiej kolacji lub nieformalnym rodzinnej zbiórce. Jest łatwe do przygotowania, a jego smak zachwyci nie tylko miłośników ryb, ale wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste, pełne aromatu potrawy. Idealne na kanapki, toasty czy jako dodatek do mięs i warzyw. Zdecydowanie warto spróbować, zwłaszcza jeżeli do tej pory mieliśmy okazję jedynie kosztować sklepowych wariantów. Masełko śledziowe – to prawdziwe skarby naszej rodzimej kuchni, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • jeden płat śledziowy (matiasy)
  • mleko do wymoczenia
  • 50 g masła
  • kromki chleba pełnoziarnistego

Masełko śledziowe – jak zrobić?

  1. Śledzia wymoczyć w mleku ok. 2 godz. Osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przełożyć do miseczki i rozetrzeć.
  2. Dodać miękkie masło.
  3. Utrzeć razem na gładką masę.
  4. Posmarować cienko kromki chleba.

Smacznego.

Masełko śledziowe – dodatkowe informacje

Śledzia można przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maślaki marynowane
Następny przepis: Maślak sitarz w towarzystwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode