Masa śmietanowa

Masa śmietanowa

Masa śmietanowa do ciasta to delikatna i kusząca składnik wielu deserów. Jej aksamitna konsystencja i delikatny, śmietankowy smak jest idealny do uzupełnienia każdego ciasta, tortu, czy deseru. Pomimo, że może wydawać się skomplikowana do przygotowania, nie jest to prawda. Przy użyciu odpowiednich składników i stosując się do kroków naszego sprawdzonego przepisu, każdy z nas jest w stanie przygotować pyszną masę śmietanową, która zaskoczy smakiem niejednego łasucha. A więc, zaopatrzcie się w składniki, zapas cierpliwości i gotowe do odkrywania smaków! Zapraszamy do przygotowania masy śmietankowej według naszego przepisu!

Składniki:

  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 opakowania śmietan-fix

Masa śmietanowa – jak zrobić?

  1. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić przed ubijaniem (tylko zimna dobrze sie ubije). Ubić na sztywno. W osobnej miseczce wymieszać śmietan-fiksy z curerm pudrem. Do ubitej na sztywno śmietany dodać cukier wanilinowy, zmiksować. Następnie porcjami dodawac cukier z usztywniaczem ( śmietan-fix ). Zmiksować. Taką masą można przełożyć napączowane biszkopty.

Masa śmietanowa – dodatkowe informacje

Śmietany kremówki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ zbyt długie ubijanie śmietany może spowodować wystąpienie grudek masła i masa nie będzie dobrze smakować. Pod żadnym pozorem nie dodawać do masy alkoholu!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Masa plastyczna z pianek marshmallow
Następny przepis: Mascarpone z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode