Masa plastyczna z pianek marshmallow

Masa plastyczna z pianek marshmallow

Zachwyć bliskich z twórczością cukierniczą, ozdabiając słodkości niesamowitymi figurkami z masy plastycznej. Wypróbuj nasz nietypowy przepis na masę plastyczną z pianek marshmallow – jest genuinie prosta i ekstremalnie efektowna. To świetny sposób na urozmaicenie dekoracji tortów, ciast i mniejszych wypieków. Pianka Marshmallow, którą umieściliśmy w składnikach, nadaje masie lekkości, ułatwia modelowanie i dodaje wyjątkowego smaku. Dodatkowo masa cukrowa z pianek zaskoczy nie tylko wyglądem, ale i smakiem, co gwarantuje, że nie pozostanie na torcie ani odrobina. Dzieci pokochają ten przepis i z pewnością będą chcieli pomóc przy jego przygotowaniu!

Składniki:

  • 150-200 g pianki marshmallow
  • 400-500 g cukier puder wymieszany ze skrobią kukurydzianą proporcje 1:1 do 3:1 w zależności od konsystencji masy – (przesiany w celu uniknięcia zbrylenia)
  • łyżka masła
  • łyżka mleka

Masa plastyczna z pianek marshmallow – jak zrobić?

  1. Pianki umieszczamy w szklanej żaroodpornej misce, dodajemy mleko i masło. Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (10 – 30 sekund w zależności od mikrofali). Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Do rozpuszczonych pianek dodajemy trochę skrobi wymieszanej z cukrem pudrem, ja dodaję na oko około 70 – 100 g. Dokładnie mieszamy łyżką na tym etapie możemy dodać aromaty i barwniki najlepiej w proszku.
  3. Porcjami dodajemy skrobię i cukier puder, aż uzyskamy gęstą masę, której nie będziemy dalej mogli mieszać łyżką. W tym momencie przekładamy masę na obsypaną stolnicę cukrem pudrem i skrobią. Aby ciasto nie kleiło się nam do rąk, ręce smarujemy je masłem, a masę obsypujemy skrobią.
  4. Wyrobioną plastyczną masę formujemy w kulę. Masę można od razu używać lub zawinąć w folię i schować do lodówki by użyć później. Masa służy zarówno do obłożenia tortu jak i lepienia dekoracji np. kwiatów.

xxxx – dodatkowe informacje

Podczas pracy z masą plastyczną z pianek, zostawiamy odpowiednią ilość masy do modelowania, resztę owijamy folią by nie obsychała. Masa z pianek najlepiej kłaść na kremie maślanym, gdyż dobrze się trzyma i nie naciąga wilgoci. Ozdoby sklejamy na wodę, lukier, lub syrop cukrowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Masa do wafli.
Następny przepis: Masa śmietanowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode