Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Komfortowa i sycąca, a zarazem niezwykle prosta w przygotowaniu – taka będzie marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą. To jedno z tych dań, które idealnie wpisuje się w sezon jesienno-zimowy, a także stanowi doskonałe wsparcie dla zdrowia. Bogactwo witamin, białka i błonnika w jednym wrzosowym garnku. Jest pikantna i aromatyczna, z bogatym bukietem nut smakowych, które zapewniają marokańskie przyprawy. To symfonia smaków nie do podrobienia. Kiedy przepis na zupę z soczewicy i cieciorki na dobre zagości w twojej kuchni, zapomnisz o nudzie na talerzu.

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1/2 szklanki surowej)
  • puszka obranych i pokrojonych pomidorów, lub ze 4 świeże
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, pokrojona w krążki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub ze 2 cm świeżego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 l wody

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą – jak zrobić?

  1. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojoną papryczkę i smażyć 3-4 minuty, po czym dodać czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć około 3 minut, aż rozniesie się po kuchni niesamowity aromat przypraw. Następnie dodać pomidory, ciecierzycę oraz soczewicę, zalać wszystko 6 szklankami wody i gotować 20-25 minut, do miękkości soczewicy.
  2. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, ewentualnie koncentratem pomidorowym i szczyptą mielonego chili. Ugotowaną zupę najlepiej odstawić do „przegryzienia” na 1-2 h.

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą – dodatkowe informacje

Podawać z natką pietruszki albo kolendrą, można też dać po łyżce jogurtu naturalnego na porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami
Następny przepis: Mortadela smażona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode