Marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami
Czy myślisz o niebanalnym przepisie na słodki deser, który zachwyci wszystkich? Marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami to idealne rozwiązanie. Skąpane w czekoladowej nutelli i kuszące soczystymi brzoskwiniami, to ciasto jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Niesamowite połączenie kremowego serka, słodkiej nutelli i lekko kwasowatych brzoskwiń tworzy harmonię smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Niezwykle atrakcyjny wygląd ciasta, wyglądającego jak marmur jest dodatkowym atutem. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników niecodziennych połączeń smaków w wypiekach. Aromat pieczonego ciasta roztacza wokół siebie niepowtarzalny klimat.
admin
Składniki:
- 3 jaja
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl oleju
- 0,5 szkl mleka
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
Marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami – jak zrobić?
- Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać nutellę i wymieszać.
- Każdą połówkę brzoskwini pokroić na trzy części. Ciasto wlewać na przemian do formy, a na wierzch poukładać brzoskwinie (wtykając w ciasto w formie schodków).
- Piec ok 45min. w temp. 200*C. Porcja ciasta na dwie blaszki aluminiowe o wym. 23cm na 10cm.
marmurkowe ciasto z nutellą i brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Nutellę można zastąpić również innym kremem czekoladowym lub orzechowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marmolada z cebuli
Następny przepis: Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą