Mariola - pyszny deser na bazie jajek

Mariola – pyszny deser na bazie jajek

Czy jesteś gotowy na podróż kulinarną do krainy słodkości? Przedstawiamy przepis na Mariolę – przepyszny, niepowtarzalny deser na bazie jajek. Jest to przysmak, który z pewnością podbije serca wszystkich łasuchów. Ta rozkoszna potrawa jest idealna na każdą okazję – zarówno na niedzielny obiad z rodziną, jak i na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Zaskoczy swoim unikalnym smakiem i prostotą przygotowania. Czas na wykorzystanie jajek w nieco inny, ciekawy sposób. Znudziły Ci się standardowe ciasta i torty? Chcesz coś innego? Wypróbuj Mariolę – szybki deser z jajek, który na pewno przyciągnie wiele komplementów.

Składniki:

  • 7 jajek (najlepiej takich, w które wierzysz 😉 )
  • 14 łyżek cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny (200 g)
  • 9 łyżek żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml soku Pomarańcza Brzoskwinia
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 mandarynek

„mariola” – pyszny deser na bazie jajek – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotujemy galaretkę z soku. Do kubka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, wlewamy niewielka ilość soku by żelatyna się rozpuściła. Resztę soku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) i dodajemy do soku żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodnym miejscu. Potrzebujemy 3 szklanki. Do każdej szklanki wsypujemy po 3 łyżki żelatyny, żelatynę rozpuszczamy w niewielkich ilościach wody i zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości szklanek. Mieszamy. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i rozlewamy po równo do trzech szklanek z żelatyną. Mieszamy i pozostawiamy by przestygły.
  2. 7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie utrzeć na pulchną, prawie białą masę, do masy wlewać stopniowo pierwszą zawartość szklanki. Wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy lub rozlać po równo w salaterkach. Wstawić do lodówki. Masa bardzo szybko zastyga.
  3. 7 białek ubić z 7 łyżkami cukru i ubitą pianę podzielić na połowę. Do pierwszej wsypać 3 łyżki kakao, wymieszać i dodać zawartość drugiej szklanki, ponownie dokładnie wymieszać i masę wylać na zastygniętą pierwszą żółtą masę. Wstawić do lodówki.
  4. Druga część ubitych białek wymieszać z zawartością trzeciej szklanki, wymieszać i wlać na zastygniętą masę kakaową. Wierzch udekorować cząstkami mandarynek. Na końcu zalać tężejącą galaretką z soku Hortex, zostawić w lodówce na jakąś godzinę.

Szybki deser z jajek „mariola” to pyszna i łatwa do zrobienia przekąska. Wszystkie składniki, takie jak żelatyna, jajka, cukier, kakao oraz galaretka z soku Hortex, można łatwo znaleźć w sklepach spożywczych. Przygotowanie deseru zajmie tylko kilka prostych kroków, a efekt końcowy na pewno spełni oczekiwania nawet największych łasuchów. Smacznego!

Mariola – dodatkowe informacje

Zamiast galaretki z soku można użyć galaretki z torebki. Jeśli robimy deser w tortownicy to najlepiej, zeby to była tortownica stabilna, blaszana, silikonowa raczej się nie nadaje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marchwianka
Następny przepis: Marmolada malinowa z dodatkiem bananów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode