Marchewnik

Marchewnik

Przepis na marchewnika to klasyczny przepis na ciasto z warzyw, który nie tylko jest zdrowy, ale także niesamowicie pyszny. Marchewnik, jak sama nazwa wskazuje, jest ciastem bogatym w marchew, która dodaje mu wilgotności, cudownie słodkiego smaku i koloru. Razem z innymi składnikami, takimi jak orzechy, cynamon i goździki, marchewnik staje się niebywale smacznym deserem, który można podawać na różne okazje. Jest to idealny przepis dla osób, które chcą wypróbować coś innego niż tradycyjne ciasta czekoladowe lub waniliowe. Ten przepis na marchewnika dostarcza niesamowite smaki i tekstury, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika ciast.

Składniki:

  • 1/2 kilograma marchewki
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju
  • kilka kropli olejku rumowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Marchewnik – jak zrobić?

  1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, olej i olejek rumowy. Wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta miksując na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.
  2. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Marchewnik – dodatkowe informacje

Ciasto można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. W każdej wersji jest pyszne 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marchewka z imbirem (dla diabetyków)
Następny przepis: Marchewkowy chleb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode