Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Pierogi, te ukochane klasyki kuchni polskiej, są daniem, które idealnie sprawdzi się na każdym stole, niezależnie od okazji. Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym są przepisem przekazanym z pokolenia na pokolenie, wyróżniającym się delikatnym, ziemniaczanym ciastem na pierogi i obłędnym smakiem. Ręcznie lepione, pełne miłości i tradycji, przenoszą nas w beztroskie momenty dziecinnych zabaw w kuchni. Domowy komfort ukryty w każdym kęsie tych pierogów, sprawia, że są one jednym z ulubionych dań, do których wracamy w myślach, kiedy tęsknimy za domem. To dawka nostalgii zamknięta w niedużej porcji jedzenia, której smak nigdy nie wychodzi z mody.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • ok 10 ziemniaków
  • zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia

Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – jak zrobić?

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • 2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
  • 4. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
  • 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
  • 6. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.

Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – dodatkowe informacje

Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Małże w białym winie
Następny przepis: Mandarynkowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode