Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym
Pierogi, te ukochane klasyki kuchni polskiej, są daniem, które idealnie sprawdzi się na każdym stole, niezależnie od okazji. Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym są przepisem przekazanym z pokolenia na pokolenie, wyróżniającym się delikatnym, ziemniaczanym ciastem na pierogi i obłędnym smakiem. Ręcznie lepione, pełne miłości i tradycji, przenoszą nas w beztroskie momenty dziecinnych zabaw w kuchni. Domowy komfort ukryty w każdym kęsie tych pierogów, sprawia, że są one jednym z ulubionych dań, do których wracamy w myślach, kiedy tęsknimy za domem. To dawka nostalgii zamknięta w niedużej porcji jedzenia, której smak nigdy nie wychodzi z mody.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - ok 1 szklanka gorącej wody
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 - Farsz:
 - ok 10 ziemniaków
 - zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
 - 1 cebula
 - 1 cebula
 - tłuszcz do smażenia
 
Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – jak zrobić?
- 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
 - 2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
 - 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
 - 4. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
 - 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
 - 6. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.
 
Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym – dodatkowe informacje
Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.
