Małpi chleb z rodzynkami

Małpi chleb z rodzynkami

Czy kiedykolwiek słyszeliście o małpim chlebie? To miękki, wilgotny deser słodki na bazie bananów, który sprawi, że poczujesz się jak w tropikach! Nasz przepis na małpi chleb z rodzynkami jest pełen sycących błonnika owoców, a dodatek korzennych przypraw doda mu głębi smaku. Pyszny, pachnący cynamonem i goździkami, to rozgrzewający deser idealny na chłodne wieczory. Słodki bananowy smak małpiego chleba świetnie łączy się z chrupiącymi rodzynkami, które dodadzą mu niepowtarzalnego charakteru. To idealny dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Spróbuj naszego małpiego chleba z rodzynkami – to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Składniki na dużą formę babkową:
  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta
  • szczypta soli
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 dag masła
  • 1 jajko ogrzane do temperatury pokojowej
  • łyżeczka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem
  • masło do wysmarowania foremki
  • DO OBTACZANIA KULEK:
  • 10 dag masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki rodzynek

Małpi chleb z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła.

    CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym ogniu, aż masło się stopiło, a mleko lekko podgrzało. Jajko wybiłam do małej miseczki i roztrzepałam widelcem.

    Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez minutę. Podzieliłam je na mniejsze kawałki i uformowałam kulki takiej wielkości jak na zdjęciu.

  3. OBTACZANIE KULEK: W rondelku rozpuściłam masło tak, żeby tylko było letnie, wsypałam do niego trzcinowy cukier i suche rodzynki, wymieszałam (cukier nie musi, a nawet nie powinien się rozpuścić). Przy pomocy łyżki, w mieszaninie obtaczałam każdą kuleczkę i układałam je w przygotowanej formie jedna na drugiej. Foremkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190°C z termo obiegiem. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160°C i piekłam jeszcze 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ciasto w formie jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyłożyłam je do góry dnem na kratkę kuchenną.

  5. Po wystudzeniu ciasto po prostu odrywa się od całości po kawałeczku.

Małpi chleb z rodzynkami – dodatkowe informacje

Do upieczenia tego ciasta koniecznie trzeba użyć formy z kominem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Maliny w syropie własnym
Następny przepis: Małże / Mule w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode