Malinowy torcik
Malinowy torcik to propozycja dla wielbicieli owoców i lekkich, letnich deserów. Ten kolorowy wypiek, ze świeżymi, soczystymi malinami zawiera w sobie wszystko co najlepsze w kuchni. Smak bezpretensjonalnej słodyczy przełamany jest delikatną kwasowością owoców. Ta symfonia smaków idealnie komponuje się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i eleganckich przyjęciach. Malinowy torcik jest nie tylko piękny i pyszny, ale jego wykonanie nie jest skomplikowane, więc nawet osoby, które nie mają dużej wprawy w pieczeniu ciast, powinny poradzić sobie z jego przygotowaniem. Serwuj go z filiżanką dobrej herbaty lub kawy i ciesz się wyjątkowym smakiem lata.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jajek
- 10 dag cukru
- 18 dag mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- krem malinowy:
- 25 dag śmietany 30%
- 50 dag jogurtu naturalnego
- 15 dag cukru
- 30 dag malin
- 20 gram żelatyny
- dodatkowo:
- maliny do dekoracji
- czekoladowe wiórki do dekoracji
Malinowy torcik – jak zrobić?
-
1.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodać połowę cukru i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka utrzeć z resztą cukru na krem i dołożyć do piany z białek i delikatnie ze sobą połączyć. Mąkę przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej. Uszykować tortownicę około 24 cm średnicy i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 160st około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przeciąć na trzy równe krążki. -
2.
Krem malinowy: Jogurt ubić z cukrem w trakcie ubijania dosypywać do niego umyte maliny ( maja się rozpaść w jogurcie). Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do kremu malinowego na koniec delikatnie wmieszać w krem ubitą na sztywno śmietanę 30%, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejący krem podzielić na trzy części. Krążki ciasta przełożyć kremem i posmarować po wierzchu bokach, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić malinami i czekoladą.
Sposób przygotowania torciku malinowego.
Malinowy torcik – dodatkowe informacje
Torcik musi dobrze zastygnąć i się schłodzić wtedy jest najlepszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Malinowy tort dla sześciolatka
Następny przepis: Maliny w syropie własnym