Malinowy torcik

Malinowy torcik

Malinowy torcik to propozycja dla wielbicieli owoców i lekkich, letnich deserów. Ten kolorowy wypiek, ze świeżymi, soczystymi malinami zawiera w sobie wszystko co najlepsze w kuchni. Smak bezpretensjonalnej słodyczy przełamany jest delikatną kwasowością owoców. Ta symfonia smaków idealnie komponuje się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i eleganckich przyjęciach. Malinowy torcik jest nie tylko piękny i pyszny, ale jego wykonanie nie jest skomplikowane, więc nawet osoby, które nie mają dużej wprawy w pieczeniu ciast, powinny poradzić sobie z jego przygotowaniem. Serwuj go z filiżanką dobrej herbaty lub kawy i ciesz się wyjątkowym smakiem lata.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 18 dag mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • krem malinowy:
  • 25 dag śmietany 30%
  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 15 dag cukru
  • 30 dag malin
  • 20 gram żelatyny
  • dodatkowo:
  • maliny do dekoracji
  • czekoladowe wiórki do dekoracji

Malinowy torcik – jak zrobić?

  1. Upieczone ciasto 1.
    Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodać połowę cukru i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka utrzeć z resztą cukru na krem i dołożyć do piany z białek i delikatnie ze sobą połączyć. Mąkę przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej. Uszykować tortownicę około 24 cm średnicy i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 160st około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przeciąć na trzy równe krążki.
  2. Krem malinowy 2.
    Krem malinowy: Jogurt ubić z cukrem w trakcie ubijania dosypywać do niego umyte maliny ( maja się rozpaść w jogurcie). Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do kremu malinowego na koniec delikatnie wmieszać w krem ubitą na sztywno śmietanę 30%, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejący krem podzielić na trzy części. Krążki ciasta przełożyć kremem i posmarować po wierzchu bokach, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić malinami i czekoladą.

Sposób przygotowania torciku malinowego.

Malinowy torcik – dodatkowe informacje

Torcik musi dobrze zastygnąć i się schłodzić wtedy jest najlepszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Malinowy tort dla sześciolatka
Następny przepis: Maliny w syropie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode