Malinowy curd
Przepis na malinowy curd to subtelna harmonia smaków i aromatów, która będzie stanowić wyjątkowy dodatek do Twoich deserów. Ten przepis wyróżnia się unikalnym połączeniem malinowej soczystości z aksamitnością typowego curd. Inspiracją do tego przepisu jest tradycyjny brytyjski lemon curd, jednak dzięki użyciu malin zyskuje on wspaniały, letni wydźwięk. Maliny możemy zastąpić innymi owocami, jednak to właśnie malinowy curd posiada niezapomniany, intensywny smak. Jest zarówno słodki jak i delikatnie kwaskowaty, a jego aksamitna konsystencja doskonale sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników, tostów czy domowego pieczywa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g malin mrożonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 80 g masła
Malinowy curd – jak zrobić?
- Maliny wraz z cukrem zagotować w rondelku.
- Zblendować, przetrzeć przez sitko. Wystudzić.
- Do malinowego puree dodać jajka, żółtka i sok z cytryny. Roztrzepać i dokładnie połączyć – mieszając.
- Rondelek postawić na kuchence, dodać masło. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając.
- Gotować do momentu zgęstnienia kremu. Wystudzić.
- Przelać do słoiczka, zakręcić.
Malinowy curd – dodatkowe informacje
Malinowy curd można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: malinówka- sypana szarlotka bez jajek
Następny przepis: Malinowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo z Dodatkiem Masła Orzechowego