malinówka- sypana szarlotka bez jajek
Malinówka to wyjątkowy przepis na szarlotkę, który uwodzi nas swoją prostotą i niebywałym smakiem. To połączenie chrupiącej, ciasteczkowej powłoki z kwasno-słodkim nadzieniem wywołuje niesamowite doznania smakowe. Szczególnie charakterystyczne dla tego deseru jest to, że nie zawiera jajek, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie wegańskiej. Składnikiem, który dodaje szarlotce oryginalności, są jabłka malinówki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 szklanki kaszy manny
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 2 kg jabłek/malinówki
- 1,5 łyżki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 250 gram margaryny
- cukier puder – ile potrzeba
„malinówka”- sypana szarlotka bez jajek – jak zrobić?
- 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić na 3 części. Jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka.
- 2. Starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem.
- 3. Formę 25×24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać nie ubijać, na jabłka wysypać 3 część kaszy z mąką.
- 4. Na wierzchu poukładać kawałki dość zimnej margaryny, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/doł, ciasto piec około 60 minut.
- 5. Zostawić w blaszce do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
malinówka – dodatkowe informacje
jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne