Makroniki z kremem malinowym

Makroniki z kremem malinowym

Zachwycające swoim smakiem i pięknym wyglądem Makroniki z kremem malinowym to idealny deser na specjalne okazje. Te urocze, małe ciasteczka, charakterystyczne dla kuchni francuskiej, kryją w sobie słodką niespodziankę w postaci kremu malinowego. Makroniki malinowe są kruche z wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku, co tworzy niepowtarzalną kombinację smaków i tekstur. Pamiętaj, że wykonanie tego deseru wymaga precyzji i cierpliwości, jednak efekt końcowy na pewno zrekompensuje trud, który włożysz w jego przygotowanie. Ten przepis jest doskonałym pomysłem dla wszystkich miłośników makaroników i intensywnego smaku malin.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 15 dag cukru pudru
  • 12 dag białek
  • 18,5 dag cukru kryształu
  • 50 ml wody
  • barwnik różowy
  • KREM MALINOWY:
  • 12,5 dag maskarpone
  • 4 dag białej czekolady
  • 2,5 dag malin

Makaroniki z kremem malinowym – jak zrobić?

  1. Migdały i cukier puder przesiać przez sito.
  2. Dodać połowę białek i odpowiednią ilość barwnika i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. W małym naczyniu zagotować wodę z cukrem /15dag/. Nie wolno mieszać!
  4. W tym czasie ubić pozostałe białka z resztą cukru kryształu na sztywno.
  5. Gdy syrop będzie gęstniał i osiągnie ok 110 stopni cienką strużką wlać do ubitych białek z cukrem. Razem ubijać ok 8 min, aż beza wystygnie.
  6. Gotową bezę dodajemy na trzy razy do przygotowanej wcześniej masy migdałowej, delikatnie a dokładnie mieszając.
  7. Ciasteczka wyciskać z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / pod spód najlepiej użyć wydrukowanego wcześniej szablonu – będzie łatwiej zachować jednakowy kształt ciasteczek/.
  8. Po rozłożeniu masy uderzyć blaszką z makaronikami z niewielkiej wysokości, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  9. Makaroniki suszyć, do momentu, aż na wierzchu pojawi się delikatna skórka /nie będą się kleić do palca/.
  10. Piec w 140 stopniach z termoobiegiem przez ok 17 min. Trzeba kontrolować czas i temperaturę ze względu na różne typy piekarników.
  11. Po dokładnym wystudzeniu ściągamy dopiero z papieru do pieczenia, by nie uszkodzić spodów.
  12. Serek mascarpone zmiksować dodając roztopioną czekoladę i maliny. Schłodzić.
  13. Okrągłą końcówką wyciskać krem na makaroniki, składać po 2 połówki. Trzymać najlepiej w lodówce.

Makroniki z kremem malinowym – dodatkowe informacje

Barwnika należy dodać zawsze więcej, bo po upieczeniu ciasteczka jaśnieją. Po upieczeniu ciasteczka nie powinny zbrązowieć – za duża temperatura. Inspiracja z internetu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAKRELA w ZALEWIE (SGOMBRO SOTT’OLIO)
Następny przepis: Małe kalmary nadziewane fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode