Makroniki z kremem malinowym
Zachwycające swoim smakiem i pięknym wyglądem Makroniki z kremem malinowym to idealny deser na specjalne okazje. Te urocze, małe ciasteczka, charakterystyczne dla kuchni francuskiej, kryją w sobie słodką niespodziankę w postaci kremu malinowego. Makroniki malinowe są kruche z wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku, co tworzy niepowtarzalną kombinację smaków i tekstur. Pamiętaj, że wykonanie tego deseru wymaga precyzji i cierpliwości, jednak efekt końcowy na pewno zrekompensuje trud, który włożysz w jego przygotowanie. Ten przepis jest doskonałym pomysłem dla wszystkich miłośników makaroników i intensywnego smaku malin.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- 15 dag mielonych migdałów
- 15 dag cukru pudru
- 12 dag białek
- 18,5 dag cukru kryształu
- 50 ml wody
- barwnik różowy
- KREM MALINOWY:
- 12,5 dag maskarpone
- 4 dag białej czekolady
- 2,5 dag malin
Makaroniki z kremem malinowym – jak zrobić?
- Migdały i cukier puder przesiać przez sito.
- Dodać połowę białek i odpowiednią ilość barwnika i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- W małym naczyniu zagotować wodę z cukrem /15dag/. Nie wolno mieszać!
- W tym czasie ubić pozostałe białka z resztą cukru kryształu na sztywno.
- Gdy syrop będzie gęstniał i osiągnie ok 110 stopni cienką strużką wlać do ubitych białek z cukrem. Razem ubijać ok 8 min, aż beza wystygnie.
- Gotową bezę dodajemy na trzy razy do przygotowanej wcześniej masy migdałowej, delikatnie a dokładnie mieszając.
- Ciasteczka wyciskać z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / pod spód najlepiej użyć wydrukowanego wcześniej szablonu – będzie łatwiej zachować jednakowy kształt ciasteczek/.
- Po rozłożeniu masy uderzyć blaszką z makaronikami z niewielkiej wysokości, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
- Makaroniki suszyć, do momentu, aż na wierzchu pojawi się delikatna skórka /nie będą się kleić do palca/.
- Piec w 140 stopniach z termoobiegiem przez ok 17 min. Trzeba kontrolować czas i temperaturę ze względu na różne typy piekarników.
- Po dokładnym wystudzeniu ściągamy dopiero z papieru do pieczenia, by nie uszkodzić spodów.
- Serek mascarpone zmiksować dodając roztopioną czekoladę i maliny. Schłodzić.
- Okrągłą końcówką wyciskać krem na makaroniki, składać po 2 połówki. Trzymać najlepiej w lodówce.
Makroniki z kremem malinowym – dodatkowe informacje
Barwnika należy dodać zawsze więcej, bo po upieczeniu ciasteczka jaśnieją. Po upieczeniu ciasteczka nie powinny zbrązowieć – za duża temperatura. Inspiracja z internetu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAKRELA w ZALEWIE (SGOMBRO SOTT’OLIO)
Następny przepis: Małe kalmary nadziewane fetą