MAKRELA w ZALEWIE (SGOMBRO SOTT’OLIO)

MAKRELA w ZALEWIE (SGOMBRO SOTT’OLIO)

Dzisiejszy przepis to specjalny hołd dla miłośników smaku morza. „Makrela w zalewie (Sgombro Sott’Olio)” to przepis prosto z serca włoskiej kuchni. Kluczowym składnikiem jest tu sgombro, czyli makrela. Nasza wierna towarzyszka w wielu domach na całym świecie, część różnych tradycji kulinarnych i kuchni. Przygotowana w zalewie z oliwy, makrela nabiera bogatego i intensywnego smaku. Podkreślany jest nie tylko sam smak ryby, ale także soczystość i delikatność mięsa. Przepis ten to idealny pomysł na przekąskę na ciepłe letnie popołudnie czy jako dodatek do „antipasto” na włoskiej wieczornej uczcie.

Składniki:

  • 800 g świeżej makreli
  • 4 listki laurowe
  • parę kulek pieprzu
  • sól morska
  • do zalewy:
  • ok.200 ml oliwy z oliwek
  • 2 cytryny (sok z jednej, a druga pokrojona na plasterki)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • pieprz mielony
  • sól morska

Makrela w zalewie (sgombro sott’olio) – jak zrobić?

  1. Wyczyść makrele (odetnij głowę i wyciągnij wnętrzności). Dobrze opłucz pod bierzącą wodą.
  2. W garnku podgrzej osoloną wodę, dodaj ieprz i listki laurowe. W momencie jak woda zacznie kipieć dodaj rybę, zmniejsz płomień i gotuj przez ok 10 minut. Jak makrela będzie ugotowana wyciągnij ją z wody i wystudź.
  3. Zimną rybę dokładnie oczyść z ości i skóry. Fileciki układaj w głębokim półmisku.
  4. W międzyczasie przygotuj zalewę. W miseczce energicznie wymieszaj (widelcem lub mątawką) oliwę z oliwek i sok z 1 cytryny tworząc emulsję. Następnie dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i 2 ząbki czosnku (przekrojone pół), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Musisz przygotować tyle marynty, żeby prawie całkowicie pokryć rybę.
  5. Wylej zalewę na wcześniej przygotowaną makrelę i udekoruj plasterkami cytryny. Przykryj półmisek przeźroczystą folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 3 godziny. Buon Appetito!

SGOMBRO SOTT’OLIO – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną makrelę można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Jeśli chcesz makrelę włożyć do słoiczków, rybę wkłóż do zimnej wody i gotuj około godziny w roztworze 70 – 100 g soli na litr wody. Następnie oczyszcz z ości i skóry. Filety ułóż na czystej ściereczce do obeschnięcia na około 24 godziny (w lodówce). Ułóż ciasno w słoiczkach i dodaj przyprawy (oprócz cytryny). Zalej dokładnie oliwą i olejem (najlepiej 50/50 oliwa i olej) i pasteryzuj około godziny. Do spożycia po około 2 tygodniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makrony orzechowe
Następny przepis: Makroniki z kremem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode