Makownik drożdżowy

Makownik drożdżowy

Czy jest coś lepszego niż domowy, ciepły makownik drożdżowy prosto z pieca? Zapraszamy do przygotowania tego tradycyjnego wypieku, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Słodkie, aksamitne ciasto, przepojone aromatem drożdży i pełne charakterystycznego nadzienia z maku – to prawdziwy rarytas, który rozsmakuje się każdy miłośnik wypieków. Odkryjemy dla was klasyczną recepturę, którą z powodzeniem można wykorzystać na różne okazje. Makownik drożdżowy sprawdzi się doskonale jako deser po niedzielnym obiedzie, ale również jako smaczny akcent podczas świątecznego stołu.

Składniki:

  • Na 2 makowniki o długości ok 30cm.
  • Ciasto drożdżowe:
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 10 dkg cukru
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 25 dkg tłuszczu (margaryny)
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 40 dkg cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Olejek: waniliowy i migdałowy
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek

Makownik drożdżowy – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem.
  2. Masa:
    Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy.
  3. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną, mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki.
  4. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok. 2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy w temp. 180-190 st przez ok 55 minut. Polewamy polewą lub lukrem. Możemy również posypać cukrem pudrem.

Makownik drożdżowy – dodatkowe informacje

Do makownika drożdżowego można również dodać skórkę pomarańczową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makownik
Następny przepis: Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode