Makówki
Makówki to tradycyjne śląskie danie, którym często raczono się podczas świąt Bożego Narodzenia. Są one bardzo sycące, bogate w smaku i niewątpliwie wyjątkowe na tle innych potraw świątecznych. Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem makówek jest oczywiście mak. Ten przepis na makówki na mleku odkryje przed Tobą sekrety przygotowania tego unikalnego dania, które pozwoli Ci zanurzyć się w tradycje Śląska. To propozycja na śniadanie świąteczne lub na deser, który z pewnością zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Wykorzystaj podane składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem tradycyjnych makówek.
admin
Składniki:
- 1 puszka maku lub 400g maku mielonego
- 3/4 paczki moreli suszonych
- paczka daktyli/figów
- paczka rodzynek/żurawiny
- orzechy zmielone
- 1 strucla
- ok 0,5 l mleka
- 4 łyżki miodu
Makówki – jak zrobić?
-
1.
Morele, rodzynki (żurawina) sparzyć. -
2.
Morele, daktyle pokroić w drobniutką kosteczkę -
3.
Strucle pokroić na kromki. -
4.
Mak podgrzać. Mleko zagotować, dodać do niego miód. Kromki strucli moczyć w mleku, wyciągnąć i układać w naczyniu. -
5.
Na namoczone kromki strucli wyłożyć warstwę maku, posypać morelami, daktylami, orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami. -
6.
Kolejno czynności powtarzać, tak by na samym górze znalazł się mak posypany owocami.
Sposób przygotowania:
1. Morele, rodzynki (żurawina) sparzyć.
2. Morele, daktyle pokroić w drobniutką kosteczkę.
3. Strucle pokroić na kromki.
4. Mak podgrzać. Mleko zagotować, dodać do niego miód. Kromki strucli moczyć w mleku, wyciągnąć i układać w naczyniu.
5. Na namoczone kromki strucli wyłożyć warstwę maku, posypać morelami, daktylami, orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami.
6. Kolejno czynności powtarzać, tak by na samym górze znalazł się mak posypany owocami.
Makówki – dodatkowe informacje
Można starym sposobem, mak zemleć, sparzyć i dodać do niego miód. Wersja szybsza – gotowy mak z puszki.