Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to doskonałe połączenie smaku słodkich jabłek i aromatycznego maku. Jest to wilgotne ciasto, które doskonale sprawdza się jako świąteczny deser. Massa makowa z jabłkami jest kusząca i niezapomniana, a zapach pieczonego makowca wypełnia cały dom, przywołując wspomnienia rodzinnych, świątecznych chwil. Właśnie taki jest ten przepis – mokry makowiec z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do pięknie zastawionego stołu, zarówno na Święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc. Plasterek takiego ciasta, podany z kawą lub herbatą, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
admin
Składniki:
- Makowiec z jabłkami:
- Ciasto na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 300 g maku
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 200 g margaryny
- 500 g jabłek
- 8 łyżeczek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- Bakalie: siekane orzechy, migdały, rodzynki itp.
Makowiec z jabłkami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagniatamy.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy albo prostokątnej blachy o wymiarach 22cm/33cm lub tortownicy 28cm.
- Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem do białości, aż obficie zwiększą objętość. Mak dodać do masy jajecznej, wlać roztopioną margarynę, starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, kaszę oraz bakalie. Wszystko starannie wymieszać.
- Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu makowiec z jabłkami polukrować.
Makowiec z jabłkami – dodatkowe informacje
Makowiec z jabłkami jest smaczny i szybki do zrobienia, idealnie nadaje się na świąteczne ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec w cieście cytrynowym
Następny przepis: Makowiec w pieluszkach