Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

Radosna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia zawsze kojarzy się z pysznym jedzeniem. Tradycyjne polskie dania są nieodłącznym elementem tych uroczystości, a wśród nich nie może zabraknąć makowca, ulubionego wypieku nie tylko dorosłych, ale i najmłodszych. Ten niezwykle smaczny i efektowny deser to makowiec w pieluszkach. To wariacja na temat klasycznego przepisu, która urzeka swoim oryginalnym wyglądem i niecodziennym smakiem. Makowiec w pieluszkach jest lekki, puszysty i nasycony aromatem maku i korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest odrobinę czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi każdą minutę poświęconą na jego przygotowanie.

Składniki:

  • • CIASTO na makowiec:

    • 600g mąki,

    • 200g cukru pudru,

    • 1 łyżeczka sody,

    • 1 proszek do pieczenia (15g),

    • 100g masła,

    • 200ml letniego mleka,

    • 2 jajka,

    • Szczypta soli,

    • NADZIENIE MAKOWE:

    • 1 szklanka maku,

    • 3 łyżki cukru,

    • 2 łyżki miodu,

    • 2 jajka,

    • Olejek migdałowy,

    • KREM BUDYNIOWY:

    • 2 szklanki mleka,

    • 2 cukry waniliowe,

    • ½ szklanki cukru,

    • 2 łyżki mąki pszennej,

    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

    • 250g masła,

    • POLEWA:

    • 125 g masła,

    • 5 łyżek cukru,

    • 3 łyżki kakao,

    • 1 łyżka żelatyny,

    • 2 łyżki wody gorącej,

    • 4-5 łyżek śmietany 18%,

Makowiec w pieluszkach – jak zrobić?

  1. Makowiec w pieluszkach CIASTO na makowiec: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka, chwilkę siekamy i stopniowo wlewamy letnie mleko zagniatając ciasta. Ciasto dzielimy na 6 równych części ( po około 212g każda) i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Z dwóch części ciasta zrobimy blaty, a z czterech rolady makowe.
  2. Makowiec w pieluszkach Formę do pieczenia o wymiarach 23x28cm wyścielamy papierem do pieczenia. Jedną z sześciu części ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 10 minut. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Podobnie postępujemy z drugim blatem.
  3. Makowiec w pieluszkach NADZIENIE MAKOWE: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie odsączamy go na sicie. Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puch, mieszamy z makiem, a na końcu z pianą z białek. Dodajemy kilka kropel olejku.
  4. Makowiec w pieluszkach Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy makowiec. Rolady układamy obok siebie (zostawiając małe odstępy) w tej samej formie, w której piekliśmy blaty. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Dzięki temu, że ułożymy rolady obok siebie, to urosną nam do góry, a nie na boki – więc będą dużo ładniej wyglądały w cieście (będą okrągłe). Nie należy się przejmować, że rolady się skleją podczas pieczenia. Gotowe rolady studzimy.
  5. Makowiec w pieluszkach KREM BUDYNIOWY: Do rondla wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukry waniliowe, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę. Całość zagotowujemy i gotujemy 2 minuty co jakiś czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem kilka minut aż zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.
  6. Makowiec w pieluszkach ZŁOŻENIE CIASTA: Na spód foremki układamy jeden blat ciasta. Smarujemy go połową kremu budyniowego.
  7. Makowiec w pieluszkach Na kremie układamy rolady makowe, które smarujemy resztą kremu budyniowego. Na kremie układamy drugi z blatów. Całość polewamy polewą czekoladową. Makowiec odstawiamy do lodówki.
  8. makowiec POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy.
  9. makowiec Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Makowiec gotowy!

Życzę smacznego 🙂

Makowiec w pieluszkach – dodatkowe informacje

Makowiec: 1) Masę makową możemy wzbogacić o bakalie. 2) Makowiec kroimy najlepiej w „połowie”, aby uzyskać ładny efekt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec z jabłkami
Następny przepis: makowiec zawijany...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode