Makowiec w cieście cytrynowym
Zachęcamy do odkrycia niecodziennej odmiany tradycyjnej potrawy. Prezentowany przepis na „Makowiec w cieście cytrynowym” to połączenie klasycznego, słodkiego maku z nutą orzeźwiającej cytryny. Właśnie tak prezentuje się nasz przepis na ciasto cytrynowo makowe. To doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności, które zaskoczy swoją świeżością i jednocześnie powszechnie znanej kompozycji smaków. Makowiec w cieście cytrynowym to propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne smaki w oryginalnej, nowoczesnej formie. Jest to ciasto, które sprawdzi się podczas świąt, rodzinnych spotkań czy codziennego popołudniowego kawosza.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g cukru
- 200g masła lub margaryny
- 6 jaj
- starta skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę:
- 300g maku
- 3 jaja
- łyżka cukru
- 3-4 łyżki miodu
- szklanka posiekanych bakalii i orzechów
Makowiec w cieście cytrynowym – jak zrobić?
- Masa: Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do maku lub 3 razy przez maszynkę od mięsa. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić na sztywno, dodać do maku powoli mieszając.
- Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta.
- Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeśli ciasto nie przywiera do patyczka jest gotowe. Studzić w uchylonym piekarniku.
Sposób przygotowania: ciasto cytrynowe z makiem.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto z bakaliami należy przechowywać w lodówce.