Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowym

Zachęcamy do odkrycia niecodziennej odmiany tradycyjnej potrawy. Prezentowany przepis na „Makowiec w cieście cytrynowym” to połączenie klasycznego, słodkiego maku z nutą orzeźwiającej cytryny. Właśnie tak prezentuje się nasz przepis na ciasto cytrynowo makowe. To doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności, które zaskoczy swoją świeżością i jednocześnie powszechnie znanej kompozycji smaków. Makowiec w cieście cytrynowym to propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne smaki w oryginalnej, nowoczesnej formie. Jest to ciasto, które sprawdzi się podczas świąt, rodzinnych spotkań czy codziennego popołudniowego kawosza.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 300g maku
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • szklanka posiekanych bakalii i orzechów

Makowiec w cieście cytrynowym – jak zrobić?

  1. Masa: Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę do maku lub 3 razy przez maszynkę od mięsa. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić na sztywno, dodać do maku powoli mieszając.
  2. Ciasto: Utrzeć masło z żółtkami i cukrem do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, oraz mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta.
  3. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeśli ciasto nie przywiera do patyczka jest gotowe. Studzić w uchylonym piekarniku.

Sposób przygotowania: ciasto cytrynowe z makiem.

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto z bakaliami należy przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec śnieżny
Następny przepis: Makowiec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode