Makowiec śnieżny

Makowiec śnieżny

Makowiec śnieżny to kuszące połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu, słodkiego maku i pachnącej wanilii. To tradycyjne danie na każdym świątecznym stole, ale świetnie sprawdza się także na co dzień. Wyróżnia się lekkim, aksamitnym kremem, który podkreśla smak maku i czyni go wyjątkowym. Jego nazwa nawiązuje do koloru cukierniczego wykończenia, przypominającego biały, zimowy puch. Makowiec śnieżny zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest idealnym połączeniem tradycji i nowoczesności, tworząc coś wyjątkowego. Poznaj tę wyjątkową, świąteczną tradycję i przekonaj się, jak pyszna może być!

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
  • Masa makowa:
    • 250 g maku mielonego
    • 100 g cukru
    • 3 białka
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka bułki tartej
    • 150 ml mleka
    • kilka kropli olejku migdałowego
    • 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy i morele)
  • Masa śmietanowa:
    • 1/2 litra śmietany kremówki
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa orzechowa:
    • 200 g masła
    • 80 g cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 150 g orzechów mielonych
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 żółtka
    • spirytus do smaku
  • Dekoracja:
    • 4 kostki czekolady gorzkiej
    • 1 łyżka kremówki
  • Forma: 38×23 wyłożona papierem do pieczenia

Makowiec śnieżny – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy. Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
  2. Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
  3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
  4. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus. Wyłożyć na masę śmietanową.
  5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.

Makowiec śnieżny – dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec na pół kruchym spodzie
Następny przepis: Makowiec w cieście cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode