Makowiec śnieżny
Makowiec śnieżny to kuszące połączenie delikatnego, puszystego biszkoptu, słodkiego maku i pachnącej wanilii. To tradycyjne danie na każdym świątecznym stole, ale świetnie sprawdza się także na co dzień. Wyróżnia się lekkim, aksamitnym kremem, który podkreśla smak maku i czyni go wyjątkowym. Jego nazwa nawiązuje do koloru cukierniczego wykończenia, przypominającego biały, zimowy puch. Makowiec śnieżny zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest idealnym połączeniem tradycji i nowoczesności, tworząc coś wyjątkowego. Poznaj tę wyjątkową, świąteczną tradycję i przekonaj się, jak pyszna może być!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa makowa:
- 250 g maku mielonego
- 100 g cukru
- 3 białka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 150 ml mleka
- kilka kropli olejku migdałowego
- 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy i morele)
- Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa orzechowa:
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g orzechów mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- spirytus do smaku
- Dekoracja:
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kremówki
- Forma: 38×23 wyłożona papierem do pieczenia
Makowiec śnieżny – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy. Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
- Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
- Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
- Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus. Wyłożyć na masę śmietanową.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.
Makowiec śnieżny – dodatkowe informacje
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec na pół kruchym spodzie
Następny przepis: Makowiec w cieście cytrynowym