Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni świątecznej. Ta wyjątkowa konstrukcja kulinarnej finezji składa się z dwóch niezwykle harmonizujących części – kruchego na zewnątrz, ale miękkiego w środku ciasta oraz słodko-korzennego nadzienia z maku. Kompozycja ta oddaje ducha świąt, wprowadza ciepło i domową atmosferę. Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to wariacja makownika na kruchym spodzie, w którym składniki są perfekcyjnie zbilansowane, a smak – niezapomniany. To danie jest prawdziwym dowodem na to, że tradycyjne polskie przysmaki mogą być nie tylko smaczne, ale i innowacyjne.
admin
Składniki:
- Forma prostokątna o wymiarach około 24x36cm
- Masa makowa:
- 1/2 kg suchego maku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
- 2 jajka
- 60g masła
- 100g rodzynek
- 100g mieszanki keksowej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100g orzechów włoskich
- aromat migdałowy
- ziarenka z 1 laski wanilii
- ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu
- Ciasto:
- 500g mąki
- 250g masła
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 60g drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania po wierzchu
Makowiec na cieście krucho-drożdżowym – jak zrobić?
-
1.
Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. -
2.
Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni. -
3.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. -
4.
Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.
Makowiec na cieście krucho-drożdżowym – dodatkowe informacje
Jeśli masę makową robimy od razu to nie wstawiajmy jej do lodówki, bo jest źle rozsmarować, a jeśli już była w lodówce to wyciągnijmy ją odpowiednio wcześniej, by zdążyła zmięknąć. Makownik najlepszy jest jak poleży ok dwóch dni 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec krucho - drożdżowy
Następny przepis: Makowiec na pół kruchym spodzie