Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej kuchni świątecznej. Ta wyjątkowa konstrukcja kulinarnej finezji składa się z dwóch niezwykle harmonizujących części – kruchego na zewnątrz, ale miękkiego w środku ciasta oraz słodko-korzennego nadzienia z maku. Kompozycja ta oddaje ducha świąt, wprowadza ciepło i domową atmosferę. Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to wariacja makownika na kruchym spodzie, w którym składniki są perfekcyjnie zbilansowane, a smak – niezapomniany. To danie jest prawdziwym dowodem na to, że tradycyjne polskie przysmaki mogą być nie tylko smaczne, ale i innowacyjne.

Składniki:

  • Forma prostokątna o wymiarach około 24x36cm
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 100g rodzynek
  • 100g mieszanki keksowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100g orzechów włoskich
  • aromat migdałowy
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu
  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 60g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy masę makową 1.
    Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
  2. Gotowa masa 2.
    Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.
  3. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części 3.
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
  4. Płaty ciasta przekładamy masą makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 4.
    Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym – dodatkowe informacje

Jeśli masę makową robimy od razu to nie wstawiajmy jej do lodówki, bo jest źle rozsmarować, a jeśli już była w lodówce to wyciągnijmy ją odpowiednio wcześniej, by zdążyła zmięknąć. Makownik najlepszy jest jak poleży ok dwóch dni 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec krucho - drożdżowy
Następny przepis: Makowiec na pół kruchym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode