Makowiec krucho - drożdżowy

Makowiec krucho – drożdżowy

Makowiec krucho – drożdżowy to fantastyczna wariacja na temat tradycyjnego, polskiego ciasta, uwielbianego szczególnie podczas Świąt. Ten wyjątkowy przepis, inspirowany książką siostry Anastazji, oddziela warstwy kruchej i drożdżowej ciasta, które doskonale komponują się z bogatym, makiem z nutą miodu i rodzynkami. Łączy w sobie dwa ulubione rodzaje ciasta Polaków w jednym niepowtarzalnym wypieku. Profesjonalna technika zawijania makowca sprawia, że w rzeczywistości jest to ciasto dwuwymiarowe, które wygląda na trudne w przygotowaniu, ale jest naprawdę proste, o ile krok po kroku przestrzegasz przepisu. Z pewnością to niesamowite ciasto dostarczy kulinarne rozkosze dla każdego łasucha.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g maku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 białka
  • Forma 10 / 30

Makowiec krucho – drożdżowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto. Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.

  2. 2.

    Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite białka.

  3. 3.

    Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć mak i równomiernie rozłożyć na cieście.

  4. 4.

    Delikatnie zrolować i przenieść do formy.

  5. 5.

    Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na ok 35 – 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

xxxx – dodatkowe informacje

Można użyć gotowej masy makowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Następny przepis: Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode