Makowiec krucho – drożdżowy
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 250 g maku
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 białka
- Forma 10 / 30
Makowiec krucho – drożdżowy – jak zrobić?
-
1.
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto. Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.
-
2.
Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite białka.
-
3.
Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć mak i równomiernie rozłożyć na cieście.
-
4.
Delikatnie zrolować i przenieść do formy.
-
5.
Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na ok 35 – 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
xxxx – dodatkowe informacje
Można użyć gotowej masy makowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Następny przepis: Makowiec na cieście krucho-drożdżowym