Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Makowiec japoński z gotowej masy makowej to doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących sobie zarówno smaczne, jak i proste w przygotowaniu wypieki. Przepis polega na stworzeniu pysznego, wilgotnego ciasta bez użycia mąki, co czyni go idealnym dla osób na diecie bezglutenowej. Głównym składnikiem jest gotowa masa makowa, która znacznie skraca czas przygotowania, zachowując jednocześnie intensywny smak tradycyjnego maku. Makowiec japoński z gotowej masy makowej nie wymaga użycia ciasta, co jest kolejnym atutem dla osób szukających prostych i szybkich przepisów. Bez wątpienia, to ciasto zadowoli każdego łasucha!

Składniki:

  • Ciasto:
  • masa makowa – 1 puszka (850 g)
  • jajka – 5
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • bakalie według uznania
  • kasza manna – około 8 łyżek
  • dodatkowo:
  • owoce kandyzowane
  • Polewa:
  • kakao ciemne – 4 łyżki
  • masło – 120 g
  • mleko – 4 łyżki
  • cukier puder

Makowiec japoński z gotowej masy makowej – jak zrobić?

  1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce duże oczka.
    Puszkę masy makowej przełożyć do miski, dodać starte jabłka i wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Do masy makowej dodać żółtka, bakalie, dodać kaszę manną oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
    Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, dodać do całości i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
    Blaszkę o wymiarach 24 / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przelać do przygotowanej blaszki.
  2. Polewa:
    Do rondelka wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, następnie dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
    Dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści, a składniki się połączą.
    Na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy nie dopuszczając do zagotowania.

Tekst dodatkowy:
Makowiec japoński bez mąki, ciasta z gotowej masy makowej, makowiec z gotowej masy makowej bez ciasta.

Makowiec japoński z gotowej masy makowej – dodatkowe informacje

Czas przygotowania 40 minut + czas pieczenia 50 minut


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec japoński na kruchym cieście
Następny przepis: Makowiec krucho - drożdżowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode