Makowiec Drożdżowy Przekładany
Makowiec zazwyczaj kojarzy się z sezonem świątecznym, ale nasz Makowiec Drożdżowy Przekładany jest tak pyszny, że na pewno zagości na twoim stole przez cały rok. Masa makowa, której słodkość idealnie komponuje się z delikatnością drożdżowego ciasta, stworzy niepowtarzalne smaki, które rozpłyną się w twojej ustach. Dodatek różnych orzechów i suszonych owoców sprawi, że będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Do pikanterii dodadzą korzenne przyprawy, które otulą Twój dom niesamowitym aromatem. Makowiec Drożdżowy Przekładany to nie tylko smaczny, ale i bardzo efektywny wizualnie deser.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 3,5 szkl. mąki
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko + 3 żółtka
- 1 margaryna
- Masy
- 1. Masa makowa (kupcza lub przygotowana własnoręcznie)
- 2. Masa orzechowa
- 3 białka
- 0,5 szkl. cukru
- 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- aromat waniliowy
- 3. Powidła śliwkowe
Makowiec drożdżowy przekładany – jak zrobić?
- Ciasto: Drożdże rozrobić w śmietanie i ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części.
- Masa orzechowa: Białka ubić z cukrem, dodać orzechy, bułkę tartą i aromat.
- Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do blachy, na to dać masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, położyć na maku. Ten placek posmarować powidłami. Przykryć trzecią częścią ciasta. Na to wyłożyć przygotowaną masę orzechową i przykryć czwartą częścią ciasta. Całość odstawić na 2 godziny. Po tym czasie piec na złoty kolor ok. 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.
Makowiec Drożdżowy Przekładany – dodatkowe informacje
Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec (ciasto makowe) bez mąki
Następny przepis: Makowiec japoński na kruchym cieście