Makowiec Drożdżowy Przekładany

Makowiec Drożdżowy Przekładany

Makowiec zazwyczaj kojarzy się z sezonem świątecznym, ale nasz Makowiec Drożdżowy Przekładany jest tak pyszny, że na pewno zagości na twoim stole przez cały rok. Masa makowa, której słodkość idealnie komponuje się z delikatnością drożdżowego ciasta, stworzy niepowtarzalne smaki, które rozpłyną się w twojej ustach. Dodatek różnych orzechów i suszonych owoców sprawi, że będzie to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Do pikanterii dodadzą korzenne przyprawy, które otulą Twój dom niesamowitym aromatem. Makowiec Drożdżowy Przekładany to nie tylko smaczny, ale i bardzo efektywny wizualnie deser.

Składniki:

  • Ciasto
  • 3,5 szkl. mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 1 margaryna
  • Masy
  • 1. Masa makowa (kupcza lub przygotowana własnoręcznie)
  • 2. Masa orzechowa
  • 3 białka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat waniliowy
  • 3. Powidła śliwkowe

Makowiec drożdżowy przekładany – jak zrobić?

  1. Ciasto: Drożdże rozrobić w śmietanie i ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części.
  2. Masa orzechowa: Białka ubić z cukrem, dodać orzechy, bułkę tartą i aromat.
  3. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do blachy, na to dać masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, położyć na maku. Ten placek posmarować powidłami. Przykryć trzecią częścią ciasta. Na to wyłożyć przygotowaną masę orzechową i przykryć czwartą częścią ciasta. Całość odstawić na 2 godziny. Po tym czasie piec na złoty kolor ok. 1 godziny w 160 stopniach. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.

Makowiec Drożdżowy Przekładany – dodatkowe informacje

Powidła śliwkowe można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec (ciasto makowe) bez mąki
Następny przepis: Makowiec japoński na kruchym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode