Makowiec (ciasto makowe) bez mąki
Makowiec to tradycyjne polskie ciasto, które często gości na naszych stołach podczas świątecznych uroczystości. Ten klasyczny deser, często przyrządzany z dodatkiem syropu miodowego lub powidła śliwkowego, jest prawdziwym symbolem polskich tradycji. W dzisiejszym przepisie przygotujemy wersję bez mąki z dodatkiem słodkich jabłek. Jest to doskonała opcja dla osób na diecie bezglutenowej lub po prostu dbających o linię. Mimo że nasz makowiec jest bez mąki, gwarantujemy, że jest równie pyszny, jak wersja tradycyjna. Spróbujmy więc razem przygotować ten wyjątkowy wypiek.
admin
Składniki:
- 8 jajek
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki maku
- 8 łyżek bułki tartej
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 kropli aromatu migdałowego
- 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki – jak zrobić?
- Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).
- Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.
- Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Smacznego 😉
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki – dodatkowe informacje
Dodajemy ulubione bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makowiec babuni
Następny przepis: Makowiec Drożdżowy Przekładany