Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Makowiec to tradycyjne polskie ciasto, które często gości na naszych stołach podczas świątecznych uroczystości. Ten klasyczny deser, często przyrządzany z dodatkiem syropu miodowego lub powidła śliwkowego, jest prawdziwym symbolem polskich tradycji. W dzisiejszym przepisie przygotujemy wersję bez mąki z dodatkiem słodkich jabłek. Jest to doskonała opcja dla osób na diecie bezglutenowej lub po prostu dbających o linię. Mimo że nasz makowiec jest bez mąki, gwarantujemy, że jest równie pyszny, jak wersja tradycyjna. Spróbujmy więc razem przygotować ten wyjątkowy wypiek.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maku
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 kropli aromatu migdałowego
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki – jak zrobić?

  1. Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).
  2. Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.
  4. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  5. Smacznego 😉

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki – dodatkowe informacje

Dodajemy ulubione bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec babuni
Następny przepis: Makowiec Drożdżowy Przekładany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode