Makowiec babuni
„Makowiec Babuni” to prawdziwa legenda wśród tradycyjnych polskich deserów. Ta niezwykła rolada, pełna słodkiego, aromatycznego maku, przepływa bogactwem smaku i tekstur od pierwszego kęsa. Zapach rozpływający się po domu podczas pieczenia łączy się z nostalgiczne wspomnienie świąt spędzonych u babuni. Ten przepis to skarb, przekazywany z pokolenia na pokolenie, a jego tajemnica tkwi w starannie dobranych składnikach, autentyczności i miłości, jaką wkłada się w jego przygotowanie. Makowiec Babuni to więcej niż ciasto – to kulinarny znak miłości, tradycji i rodzinnej pamięci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag mielonego maku
- 40 dag mąki
- 1/2 l mleka
- 26 dag masła
- 25 dag miodu
- 10 dag rodzynek
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag kwaśnej śmietany
- 4 dag drożdży
- rdzeń z laski wanilii
Makowiec babuni – jak zrobić?
- Mak gotujemy w mleku przez 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy miód stopiony z połową kostki masła, rdzeń z wanilii,orzechy i rodzynki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, dodajemy mąkę drugą połowę masła, połowę cukru pudru, 2 jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40×60 i dzielimy najlepiej na 2 części, wtedy wyjdą 2 mniejsze strucle. Masę makową mieszamy z białkami ubitymi na pianę i rozsmarowujemy na plackach zostawiając ok 1 cm miejsca z każdego brzegu, zwijamy roladę. Możemy owinąć ją papierem do pieczenia żeby za mocno nie wyrósł i nie popękał. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopnia a potem 30 minut w temperaturze 175 stopni. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na lukier i oblać makowiec.
Makowiec babuni – dodatkowe informacje
Możemy dodać dekoracje z kandyzowanej skórki pomarańczowej lub maku.