MAKO-SERNIK

MAKO-SERNIK

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak by to było połączyć smaki makowca i sernika w jednym wypieku? Teraz nie musisz się już zastanawiać! Przedstawiamy wyjątkowy przepis na Mako-sernik. To niezwykłe połączenie tradycyjnych, polskich smaków sprawi, że każda rodzinna uroczystość stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Mako-sernik to południe maku z delikatnością sera – niezwykły duet, który z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Ten przepis znamy z przepisowni placki ziemniaczane, a teraz dostosowaliśmy go do formy ciasta. Zachęcamy do wypróbowania – nie tylko miłośników makowca i sernika.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 10 dkg margaryny
  • 1 żółtko
  • 14 dkg cukru pudru
  • Masa makowa:
  • 50 dkg suchego maku
  • 1 białko
  • 18 dkg cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Mako-sernik – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Kruche ciasto:

    Składniki: mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieść i rozwałkować. Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 190st.C.

  2. 2.
    Masa makowa:

    Mak zagotować i potem wystudzić. Następnie zmielić go trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.

  3. 3.
    Masa serowa:

    Jajka ubić z cukrem, po czym dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.

  4. 4.
    Przyłożenie:

    Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.

MAKO-SERNIK – dodatkowe informacje

Jeśli do sernika dodajemy kwaśniejszy ser, np. bocheński proponuję dodać pół szklanki więcej cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaronowe rurki nadziewane mięsem
Następny przepis: Makiełki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode