MAKO-SERNIK
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 żółtko
- 14 dkg cukru pudru
- Masa makowa:
- 50 dkg suchego maku
- 1 białko
- 18 dkg cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowego
- Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- 15 dkg margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Mako-sernik – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Kruche ciasto:Składniki: mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieść i rozwałkować. Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 190st.C.
-
2.
Masa makowa:Mak zagotować i potem wystudzić. Następnie zmielić go trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.
-
3.
Masa serowa:Jajka ubić z cukrem, po czym dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
-
4.
Przyłożenie:Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
MAKO-SERNIK – dodatkowe informacje
Jeśli do sernika dodajemy kwaśniejszy ser, np. bocheński proponuję dodać pół szklanki więcej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaronowe rurki nadziewane mięsem
Następny przepis: Makiełki