Makiełki

Makiełki

Uroczystości Bożonarodzeniowe są niewyobrażalne bez tradycyjnych potraw wigilijnych. Makiełki, często nazywane też łamanymi, to jedna z klasycznych wigilijnych dań w wielu regionach Polski. Ten przepis na makiełki z bułką jest prosty w wykonaniu, a rezultat zachwyci twoich gości niepowtarzalnym smakiem. Idealne połączenie bułki, miodu, maku i migdałów daje efekt nie tylko pyszny, ale również wyjątkowo odżywczy. To danie, które łączy w sobie zarówno elementy słodkie, jak i słone, zadowoli najrozmaitsze podniebienia. Przygotuj te tradycyjne makiełki wigilijne i wprowadź swój dom w magiczną atmosferę Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 2 duże bułki maślane
  • 1 szklanka sparzonego i dwukrotnie mielonego maku
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g śmietany 12%
  • mleko do polania bułki + 1 łyżeczka miodu
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • migdały
  • daktyle
  • orzechy (u mnie włoskie)
  • suszone morele
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka limonkowa
  • olejek migdałowy

Makiełki – jak zrobić?

  1. Bułkę pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie salaterki i polać ciepłym mlekiem z miodem tyle aby była miękka.
  2. Bakalie sparzyć i pokroić na drobne kawałki.
  3. Mak sparzyć a następnie przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.
  4. Do maku dodać miód, śmietanę, bakalie, cukier waniliowy, olejek migdałowy i razem wymieszać.
  5. Masę makową wyłożyć na bułce.
  6. Udekorować skórkami pomarańczową i limonkową.
  7. Dobrze schłodzić.
  8. Przy podawaniu nabierać od dna salaterki.

Smacznego!

Słowa kluczowe: przepis na makiełki z bułką, przepis na makiełki wigilijne, makiełki z makiem, makiełki wigilijne, makiełki z bułką

Makiełki – dodatkowe informacje

MAK MUSI BYĆ ZAWSZE NA WIGILIJNYM STOLE ABY DOBROBYT GOŚCIŁ W WASZYM DOMU. TAKIE MAKIEŁKI ROBIŁA MOJA BABCIA, MOJA MAMA A TERAZ I JA.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAKO-SERNIK
Następny przepis: Makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode