Makiełki
Uroczystości Bożonarodzeniowe są niewyobrażalne bez tradycyjnych potraw wigilijnych. Makiełki, często nazywane też łamanymi, to jedna z klasycznych wigilijnych dań w wielu regionach Polski. Ten przepis na makiełki z bułką jest prosty w wykonaniu, a rezultat zachwyci twoich gości niepowtarzalnym smakiem. Idealne połączenie bułki, miodu, maku i migdałów daje efekt nie tylko pyszny, ale również wyjątkowo odżywczy. To danie, które łączy w sobie zarówno elementy słodkie, jak i słone, zadowoli najrozmaitsze podniebienia. Przygotuj te tradycyjne makiełki wigilijne i wprowadź swój dom w magiczną atmosferę Bożego Narodzenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże bułki maślane
- 1 szklanka sparzonego i dwukrotnie mielonego maku
- 3 łyżki miodu
- 150 g śmietany 12%
- mleko do polania bułki + 1 łyżeczka miodu
- cukier waniliowy
- rodzynki
- migdały
- daktyle
- orzechy (u mnie włoskie)
- suszone morele
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka limonkowa
- olejek migdałowy
Makiełki – jak zrobić?
- Bułkę pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie salaterki i polać ciepłym mlekiem z miodem tyle aby była miękka.
- Bakalie sparzyć i pokroić na drobne kawałki.
- Mak sparzyć a następnie przekręcić dwukrotnie przez maszynkę.
- Do maku dodać miód, śmietanę, bakalie, cukier waniliowy, olejek migdałowy i razem wymieszać.
- Masę makową wyłożyć na bułce.
- Udekorować skórkami pomarańczową i limonkową.
- Dobrze schłodzić.
- Przy podawaniu nabierać od dna salaterki.
Smacznego!
Słowa kluczowe: przepis na makiełki z bułką, przepis na makiełki wigilijne, makiełki z makiem, makiełki wigilijne, makiełki z bułką
Makiełki – dodatkowe informacje
MAK MUSI BYĆ ZAWSZE NA WIGILIJNYM STOLE ABY DOBROBYT GOŚCIŁ W WASZYM DOMU. TAKIE MAKIEŁKI ROBIŁA MOJA BABCIA, MOJA MAMA A TERAZ I JA.