Makaroniki orzechowe
Wyjątkowe, subtelnie słodkie i niezwykle kuszące, tak w skrócie można opisać makaroniki orzechowe. Ten przepis to prawdziwa gratka dla fanów bakalii i słodkości. Subtelne nuty orzechów idealnie komponują się z delikatną strukturą makaroników, tworząc na podniebieniu prawdziwie niezapomniane doznania. Makaroniki orzechowe to doskonałe urozmaicenie przyjęcia, przekąska na spotkanie ze znajomymi czy też delikatne ukojenie dla podniebienia po ciężkim dniu. Kaszmirski miód i chrupiące orzechy to smak, który zapada w pamięć i pobudza zmysły.
admin
Składniki:
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
Makaroniki orzechowe – jak zrobić?
-
1.
3 białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać 200 g cukru pudru.Ubić na gładko.
-
2.
Dosypać 150 g zmielonych orzechów, 2 łyżki kakao i szczyptę cynamonu.Całość delikatnie wymieszać łyżką.
-
3.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni..Łyżeczką nabierać porcje ciasta i nakładać do papierowych foremek .Blachę wstawić do piekarnika. Makaroniki piec około 15 minut , na złocisto.Upieczone ciasteczka powinny być w środku miękkie.
Makaroniki orzechowe – dodatkowe informacje
Moje makaroniki już po 10 minutach były upieczone, dlatego trzeba je piec wg własnego piekarnika. Z podanego przepisu wychodzi ok 100 szt. ciasteczek. Należy używać bardzo małych papierowych foremek i nie dopuścić do wysuszenia bo będą twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaroniki metodą włoską
Następny przepis: Makaronikowy mazurek