MAKARON Z ZIELONYM PESTO I CUKINIĄ
Uwielbiamy proste dania, które nie tylko dobrze smakują, ale także są łatwe w przygotowaniu. Tym razem proponujemy Wam przepis na makaron z zielonym pesto i cukinią. Połączenie delikatnego smaku cukinii z pikantnym pesto to idealny duet dla wszystkich miłośników makaronu. Jest to przepis na szybki obiad czy kolację, w której możemy wykorzystać sezonowe warzywa. Lekkość tego dania zaskoczy niejednego smakosza, a gęsta konsystencja zielonego pesto doda daniu wyrazistości. Przekonajcie się sami, jak proste i smaczne może być to danie.
admin
Składniki:
- – 1/2 paczki makaronu Penne rigate (grubsze rurki)
- – sos pesto zielony (słoik 190g)
- – 20 dag cukinii
Makaron z zielonym pesto i cukinią – jak zrobić?
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić w paski.
- Patelnię skropić oliwą z oliwek, dodać cukinię. Usmażyć do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na dużą patelnię, dodać sos pesto. Chwilę podgrzewać, cały czas mieszając. Gorący przełożyć na talerz, dodać przysmażoną cukinię. Pycha gorąco polecam.
Makaron z zielonym pesto i cukinią – dodatkowe informacje
Potrawę można wzbogacić dodaniem zmiażdżonego ząbka czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z zielonym pesto bazyliowo czosnkowym z orzechami nerkowca
Następny przepis: Makaron Zapiekany z Kurczakiem i Szpinakiem