Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym

Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym

Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym to propozycja smacznego i eleganckiego dania, które zadowoli zarówno miłośników ryb morskich, jak i wielbicieli makaronów. Sos łososiowy do makaronu z dodatkiem śmietany tworzy niezwykle kremową i delikatną konsystencję, która doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu. Składniki jak łosoś, śmietana, cebula czy czosnek, to proste, a zarazem klasyczne połączenia, które w sposób wyjątkowy wydobywają głębię smaku tego dania. Zapach, jaki roznosi się w kuchni podczas jego przygotowania, potrafi z łatwością przenieść nas na wybrzeże włoskiej riviery.

Składniki:

  • 500 g pełnoziarnistego makaronu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g wędzonego łososia
  • natka pietruszki

Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym – jak zrobić?

  1. Na oleju i maśle podduś drobno pokrojoną cebulę.

  2. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek.

  3. Dodaj sól i pieprz.

  4. Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje.

  5. Dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paseczki i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

  6. Sos połącz z ugotowanym makaronem. Posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Słowa kluczowe: sos łososiowy, sos łososiowy do makaronu

Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym – dodatkowe informacje

Jeżeli nie lubisz natki pietruszki, możesz ją zastapić np. koperkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:
Następny przepis: Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode