Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym
Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym to propozycja smacznego i eleganckiego dania, które zadowoli zarówno miłośników ryb morskich, jak i wielbicieli makaronów. Sos łososiowy do makaronu z dodatkiem śmietany tworzy niezwykle kremową i delikatną konsystencję, która doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu. Składniki jak łosoś, śmietana, cebula czy czosnek, to proste, a zarazem klasyczne połączenia, które w sposób wyjątkowy wydobywają głębię smaku tego dania. Zapach, jaki roznosi się w kuchni podczas jego przygotowania, potrafi z łatwością przenieść nas na wybrzeże włoskiej riviery.
admin
Składniki:
- 500 g pełnoziarnistego makaronu
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g wędzonego łososia
- natka pietruszki
Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym – jak zrobić?
-
Na oleju i maśle podduś drobno pokrojoną cebulę.
-
Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek.
-
Dodaj sól i pieprz.
-
Cebulę zalej śmietanką, gotuj, aż sos zgęstnieje.
-
Dodaj wędzonego łososia pokrojonego w paseczki i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
-
Sos połącz z ugotowanym makaronem. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Słowa kluczowe: sos łososiowy, sos łososiowy do makaronu
Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym – dodatkowe informacje
Jeżeli nie lubisz natki pietruszki, możesz ją zastapić np. koperkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM:
Następny przepis: Makaron z sosem śmietanowym i piersią kurczaka