MAKARON Z SOSEM PESTO
Jeżeli jesteś miłośnikiem dań kuchni włoskiej, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Możemy zaoferować Ci prosty do przygotowania i przecudownie aromatyczny danie, a mianowicie makaron z sosem pesto. To przepis, który łączy w sobie idealnie dopasowane smaki: słodkawą, aromatyczną bazylię, lazurytowe nuty sosu pesto, niezastąpionej w kuchni włoskiej oraz wybornie al dente przygotowany makaron. Zarówno bazylię, jak i sos pesto, można przygotować samemu, co tylko dodaje uroku temu prostemu, a zarazem rafinowanemu daniu. Makaron z sosem pesto z pewnością zaskoczy Cię swoją różnorodnością smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – pęczek świeżej bazylii
- – orzechy piniowe/włoskie
- – ząbek (dwa) czosnku
- – starty świeży parmezan
- – oliwa z oliwek
- – sól i pieprz
- – makaron do spaghetti
Makaron z sosem pesto – jak zrobić?
- Bazylię umyłam i włożyłam liście do miksera.
- Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi. (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych)
- Dodałam czosnek i parmezan.
- Wlałam oliwę z oliwek, aby sos był rzadszy i składniki dobrze się rozmieszały.
- Przyprawiłam solą i pieprzem.
- Makaron najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu.
- Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam.
- Po nałożeniu na talerz posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem.
MAKARON Z SOSEM PESTO – Dodatkowe informacje
W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese), czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory – następnym razem spróbuję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z sosem na bazie orzechów i pietruszki
Następny przepis: Makaron z sosem pieczarkowym na bazie bulionu