Makaron z sosem kalafiorowym

Makaron z sosem kalafiorowym

Ten przepis na makaron z sosem kalafiorowym to doskonałe połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku. To wyjątkowe danie, które może zaskoczyć swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem tych niezwykłych składników. Sos kalafiorowy dodaje lekkości i subtelnej słodyczy, czyniąc to danie znakomitym wyborem na lekki obiad czy kolację. Choć może się wydawać nieco nietypowe, to połączenie makaronu z sosem kalafiorowym jest niezwykle smaczne i satysfakcjonujące. Spróbuj tego przepisu, a na pewno docenisz jego wyjątkowość.

Składniki:

  • Mała paczka makaronu świderki
  • Sos:
  • 500 g kalafiora
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 g żółtego sera

Makaron z sosem kalafiorowym – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  2. Kalafior podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut. Odcedzić. Dolać słodką śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksować blenderem.
  3. Makaron polać gorącym sosem kalafiorowym, posypać startym żółtym serem.

Makaron z sosem kalafiorowym – dodatkowe informacje

Można zostawić kilka różyczek ugotowanego kalafiora do dekoracji dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem pieczarkowym i mięsem
Następny przepis: Makaron z sosem na bazie orzechów i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode