Makaron z sosem jagodowym i migdałami
Makaron z sosem jagodowym i migdałami to niebanalne połączenie smaków, idealne na wyjątkową kolację lub oryginalny obiad. Podstawą dania jest dowolny makaron, który zaskakuje przyjemnym kontrastem z delikatnie kwaśnym, słodkim sosem jagodowym. Migdały dodają dania nie tylko chrupkości, ale także niepowtarzalnego smaku. To danie to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i połączenie ich z ulubionym makaronem. Pomysł na makaron z sosem jagodowym i migdałami może być sposobem na przełamanie rutyny kulinarnych doznań i wprowadzenia na nasz stół czegoś nowego i nieoczywistego.
admin
Składniki:
- 200 gram makaronu nitki
- 300 ml jagód
- 6 łyżeczek cukru
- kruszone migdały
Makaron z sosem jagodowym i migdałami – jak zrobić?
- Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy go ok 12 minut. W tym czasie do garnuszka wsypujemy jagody, dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy łyżką. Ugotowany makaron wyciągamy łyżką cedzakową na talerze po czym polewamy je sosem jagodowym. Na sam koniec posypujemy makaron pokruszonymi migdałami, w razie potrzeby można dosłodzić.
Makaron z sosem jagodowym i migdałami – dodatkowe informacje
.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Makaron z sosem pieczarkowym i mięsem