Makaron z sosem jagodowym i migdałami

Makaron z sosem jagodowym i migdałami

Makaron z sosem jagodowym i migdałami to niebanalne połączenie smaków, idealne na wyjątkową kolację lub oryginalny obiad. Podstawą dania jest dowolny makaron, który zaskakuje przyjemnym kontrastem z delikatnie kwaśnym, słodkim sosem jagodowym. Migdały dodają dania nie tylko chrupkości, ale także niepowtarzalnego smaku. To danie to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i połączenie ich z ulubionym makaronem. Pomysł na makaron z sosem jagodowym i migdałami może być sposobem na przełamanie rutyny kulinarnych doznań i wprowadzenia na nasz stół czegoś nowego i nieoczywistego.

Składniki:

  • 200 gram makaronu nitki
  • 300 ml jagód
  • 6 łyżeczek cukru
  • kruszone migdały

Makaron z sosem jagodowym i migdałami – jak zrobić?

  1. Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy go ok 12 minut. W tym czasie do garnuszka wsypujemy jagody, dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy łyżką. Ugotowany makaron wyciągamy łyżką cedzakową na talerze po czym polewamy je sosem jagodowym. Na sam koniec posypujemy makaron pokruszonymi migdałami, w razie potrzeby można dosłodzić.

Makaron z sosem jagodowym i migdałami – dodatkowe informacje

.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Makaron z sosem pieczarkowym i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode