Makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykle smakowity makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. Borowiki dodają mu głębi smaku i oryginalności, podczas gdy sos śmietanowo-serowy nadaje mu kremowej konsystencji i bogactwa aromatu. Dobry wybór dla miłośników makaronu, grzybów leśnych oraz aromatycznych sosów. Pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten przepis jest dowodem na to, że z pozoru proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie farfalle – kokardki)
- 250 g mieszanych grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, prawdziwki)
- 3/4 szklanki śmietanki 12%
- 4 łyżki tartego sera Grana Padano
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
- posiekana zielona pietruszka
Makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Grzyby czyścimy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Przekładamy do rondla z rozgrzanym masłem, podlewamy niewielka ilością wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
- Do grzybów wlewamy śmietankę, wsypujemy 3 łyżki sera i podgrzewamy do zagotowania. Chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W czasie, kiedy grzyby się duszą, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Makaron z grzybami dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy pozostałym serem i posiekaną zieloną pietruszką.
Makaron z leśnymi grzybami w sosie serowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Do przygotowania potrawy można również wykorzystać grzyby mrożone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-serowym
Następny przepis: Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim