Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym

Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym

Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym to smakowita propozycja na obiad lub kolację. Jest to przepis, który zadowoli miłośników prostej, lecz wyrazistej kuchni. Danie w doskonały sposób łączy w sobie tradycję i smak klasycznej, domowej kuchni. Miękki makaron zaplątany z soczystym, lekko przyprawionym kabanosem i pełnym aromatu sosem pomidorowym, tworzy kompozycję, która rozpływa się w ustach. To danie jest proste i szybkie do przygotowania, a przy tym nadzwyczaj pyszne. Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym to zdecydowanie danie godne polecenia dla każdego, kto ceni sobie naukę i smak tradycyjnej, domowej kuchni.

Składniki:

  • 200-250 g makaronu
  • 1 puszka pomidorów
  • 200-250 g kabanosów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz, cukier
  • olej
  • żółty ser

Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno siekamy, kabanosy kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę i dodajemy plasterki kabanosów. Podsmażamy 3-4 minuty. Kiedy kabanosy zaczną się rumienić, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, oraz odrobiną cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
  3. Podajemy z gorącym makaronem, posypane startym żółtym serem.

Makaron z kabanosem i sosem pomidorowym – dodatkowe informacje

Do przygotowania potrawy można wykorzystać dowolną kiełbasę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z jagodami
Następny przepis: Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode