Makaron z domowym pesto
Makaron z domowym pesto to połączenie tradycyjnej włoskiej kuchni ze świeżością domowej roboty. Błyskawiczny do przygotowania, a składniki zdrowe i pełne witamin, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiego smaku. Pesto, kremowy sos na bazie bazylii, oliwy z oliwek i orzechów pinii, jest jednym z najbardziej znanych dodatków do makaronu, zwłaszcza we Włoszech. Domowe pesto smakuje lepiej niż te kupione w sklepie, a do jego przygotowania potrzeba niewiele czasu. Doskonałe na kolację, ale też jako prosty i szybki obiad. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, pełne smaku i aromatu dania.
admin
Składniki:
- PESTO: 2 doniczki świeżej bazylii (taki większy pęczek)
- 2-3 ząbki czosnku
- 40g orzeszków piniowych
- 70g startego parmezanu
- trochę oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 100g ulubionego makaronu ugotowanego al dente
- Liście świeżego szpinaku
Makaron z domowym pesto – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Pesto: Wszystkie składniki (oprócz oliwy) miksujemy w blenderze. Przygotowaną masę przekładamy do słoiczka i zalewamy od góry odrobiną oliwy. Możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca.
- Makaron wykładamy na liście szpinaku i polewamy pesto.
xxxx – dodatkowe informacje
Tytuł: Makaron z domowym pesto
Słowa kluczowe: makaron z domowym pesto
Pesto możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron z dorszem i aromatycznym sosem
Następny przepis: Makaron z domowym pesto, suszonymi pomidorami i oliwkami