Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto to połączenie tradycyjnej włoskiej kuchni ze świeżością domowej roboty. Błyskawiczny do przygotowania, a składniki zdrowe i pełne witamin, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiego smaku. Pesto, kremowy sos na bazie bazylii, oliwy z oliwek i orzechów pinii, jest jednym z najbardziej znanych dodatków do makaronu, zwłaszcza we Włoszech. Domowe pesto smakuje lepiej niż te kupione w sklepie, a do jego przygotowania potrzeba niewiele czasu. Doskonałe na kolację, ale też jako prosty i szybki obiad. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto ceni sobie zdrowe, pełne smaku i aromatu dania.

Składniki:

  • PESTO: 2 doniczki świeżej bazylii (taki większy pęczek)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40g orzeszków piniowych
  • 70g startego parmezanu
  • trochę oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 100g ulubionego makaronu ugotowanego al dente
  • Liście świeżego szpinaku

Makaron z domowym pesto – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Pesto: Wszystkie składniki (oprócz oliwy) miksujemy w blenderze. Przygotowaną masę przekładamy do słoiczka i zalewamy od góry odrobiną oliwy. Możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca.
  3. Makaron wykładamy na liście szpinaku i polewamy pesto.

xxxx – dodatkowe informacje

Tytuł: Makaron z domowym pesto

Słowa kluczowe: makaron z domowym pesto

Pesto możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron z dorszem i aromatycznym sosem
Następny przepis: Makaron z domowym pesto, suszonymi pomidorami i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode