Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem to doskonała propozycja dla osób szukających lekkich, ale sycących dań. Użyte w przepisie składniki sprawią, że danie nie tylko będzie smaczne, ale także zdrowe i wartościowe odżywczo. To danie cieszy się szczególną popularnością wśród osób dbających o swoją dietę, a także uznawane jest za jedno z najlepszych dań z ciemnym makaronem. Cukinia, pełnoziarnisty makaron i parmezan – to połączenie, które pozwoli Ci odkryć nowe doznania smakowe. Ta prosta, ale równocześnie wykwintna propozycja, to doskonała opcja na kolację lub lunch.

Składniki:

  • Składniki (na 1 porcję):
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory z zalewy w oleju
  • 70 g makaronu pełnoziarnistego penne (ugotowanego al. dente)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Płaska łyżeczka parmezanu
  • Zioła prowansalskie

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem – jak zrobić?

  1. Cukinię i pomidory suszone pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  2. Rozgrzać patelnię łyżeczką oleju rzepakowego, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć ( nie przypalić !), dodać cukinię. Lekko podsmażyć, dodać pomidory. Podsmażyć.
  3. Dodać ugotowany al. dente makaron, wymieszać i chwilkę podgrzać. Doprawić ziołami prowansalskimi. Danie podawać gorące, posypane łyżeczką parmezanu.

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem – dodatkowe informacje

Danie nie wymaga dodatku soli. Można jednak doprawić je wedle gustu i indywidualnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron Pełnoziarnisty z Kabaczkiem
Następny przepis: Makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode