Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem to doskonała propozycja dla osób szukających lekkich, ale sycących dań. Użyte w przepisie składniki sprawią, że danie nie tylko będzie smaczne, ale także zdrowe i wartościowe odżywczo. To danie cieszy się szczególną popularnością wśród osób dbających o swoją dietę, a także uznawane jest za jedno z najlepszych dań z ciemnym makaronem. Cukinia, pełnoziarnisty makaron i parmezan – to połączenie, które pozwoli Ci odkryć nowe doznania smakowe. Ta prosta, ale równocześnie wykwintna propozycja, to doskonała opcja na kolację lub lunch.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki (na 1 porcję):
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory z zalewy w oleju
- 70 g makaronu pełnoziarnistego penne (ugotowanego al. dente)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Płaska łyżeczka parmezanu
- Zioła prowansalskie
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem – jak zrobić?
- Cukinię i pomidory suszone pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Rozgrzać patelnię łyżeczką oleju rzepakowego, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć ( nie przypalić !), dodać cukinię. Lekko podsmażyć, dodać pomidory. Podsmażyć.
- Dodać ugotowany al. dente makaron, wymieszać i chwilkę podgrzać. Doprawić ziołami prowansalskimi. Danie podawać gorące, posypane łyżeczką parmezanu.
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i parmezanem – dodatkowe informacje
Danie nie wymaga dodatku soli. Można jednak doprawić je wedle gustu i indywidualnego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makaron Pełnoziarnisty z Kabaczkiem
Następny przepis: Makaron penne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym