Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie

Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie

Czasami najprostsze składniki mogą stworzyć danie zaskakujące smakiem. Przepis na makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie jest idealnym przykładem na to, jak znane i popularne składniki mogą zamienić się w danie pełne smaku i wyrafinowania. Egzotyczny i nieco zapomniany seler naciowy dodaje daniu orzeźwiającej nuty, szynka wprowadza wyrazisty akcent, a całość łączy delikatny, kremowy sos śmietanowy. To danie to połączenie klasycznej, włoskiej pasty z nieskomplikowanymi, ale smakowitymi składnikami. Idealne na ciepły, rodzinny obiad lub na kolację dla znajomych.

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 cm białej części pora
  • 50 gram szynki dobrej jakości
  • 100ml śmietanki kremówki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy

Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie – jak zrobić?

  1. Seler i por kroimy w paseczki, smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie, posypując przyprawami. Dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paseczki. Dolewamy śmietankę, gotujemy ok 5 minut.
  2. Podałam z makaronem kokardki, posypane świeżą bazylią.

Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie – dodatkowe informacje

Podany przepis to porcja dla 1 osoby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kogucik z jajka
Następny przepis: Kokosanki bez mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode