Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie
Czasami najprostsze składniki mogą stworzyć danie zaskakujące smakiem. Przepis na makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie jest idealnym przykładem na to, jak znane i popularne składniki mogą zamienić się w danie pełne smaku i wyrafinowania. Egzotyczny i nieco zapomniany seler naciowy dodaje daniu orzeźwiającej nuty, szynka wprowadza wyrazisty akcent, a całość łączy delikatny, kremowy sos śmietanowy. To danie to połączenie klasycznej, włoskiej pasty z nieskomplikowanymi, ale smakowitymi składnikami. Idealne na ciepły, rodzinny obiad lub na kolację dla znajomych.
admin
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 cm białej części pora
- 50 gram szynki dobrej jakości
- 100ml śmietanki kremówki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie – jak zrobić?
- Seler i por kroimy w paseczki, smażymy chwilę na rozgrzanej oliwie, posypując przyprawami. Dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paseczki. Dolewamy śmietankę, gotujemy ok 5 minut.
- Podałam z makaronem kokardki, posypane świeżą bazylią.
Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie – dodatkowe informacje
Podany przepis to porcja dla 1 osoby.