Magiczne ciasto
Zapraszam do zanurzenia się w kulinarnym czarodziejstwie dzięki przepisowi na Magiczne Ciasto. Ta niezwykła wypieka to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaskoczy niejednego smakosza swoją unikalnością. Skomponowane z dostępnych dla każdego składników, nigdy nie jest banalne. Magiczne Ciasto to świetna propozycja na świąteczny stół, rodzinną uroczystość, czy po prostu na popołudniową chwilę przy kawie. Ciasto sprawi, że zwykłe chwile zamienią się w niezapomniane, pełne magii momenty. Unikalna konsystencja i wyjątkowo harmonijne połączenie smaków sprawi, że nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mąka pszenna – 150g
- mleko 3,2% – 650ml
- jajka – 6 sztuk
- cytryna – 1 sztuka
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- cukier puder – 150g
- masło – 150g
Magiczne ciasto – jak zrobić?
- Krok 1
Otrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem i łyżką wody aż zrobią się jasne i puszyste. Rozpuść masło z cukrem waniliowym. Dodaj do piany jajecznej i wymieszaj miękką łyżką. - Krok 2
Dodaj mąką oraz mleko i wymieszaj delikatnie rózgą. Białka ubij na pianę. Połącz delikatnie obie masy, dodaj skórkę i sok z cytryny i wymieszaj. - Krok 3
Formę o wymiarach ok. 27 na 30cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz we wcześniej rozgrzanym do 170 stopni piekarniku bez termo obiegu przez ok. 20 minut.
Magiczne ciasto – dodatkowe informacje
Ciasto doskonale smakuje z świeżymi owocami, cukrem pudrem i np. bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe
Następny przepis: MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )