Magic cake – magiczne ciasto trzywarstwowe
Zapraszam do odkrycia tajemnic ciasta, które oczaruje nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. „Magic cake” czyli magiczne ciasto trzywarstwowe to prawdziwy hit wśród miłośników słodkości. Niższa warstwa przypomina aromatyczny budyń, środkowa to delikatny krem, a górna kruche ciasteczko – wszystko to tworzy niepowtarzalne połączenie smaków. Magiczne ciasto trzywarstwowe to idealne rozwiązanie na słodką przekąskę dla dzieci, deser po obiedzie, czy eleganckie ciasto na przyjęcie. Każdy kęs przenosi w magiczny, kulinarny świat. Spróbuj, a przekonasz się, że pieczenie może mieć w sobie coś z magii.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- łyżeczka octu
- 1 łyżka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 500 ml letniego mleka
Magic cake – magiczne ciasto trzywarstwowe – jak zrobić?
-
1.
Rozpuść masło i przestudź. Ubij białka z octem na sztywno, odstaw na bok. W osobnym naczyniu ubij żółtka z cukrem na jasną masę. Dodaj masło oraz łyżkę wody i kontynuuj mieszanie 1-2 minuty. Następnie przesiej do miski mąkę i dobrze połącz mikserem. Powoli dolewaj mleko. -
2.
Na końcu partiami, delikatnie dodawaj ubite białka; teraz mieszam już rózgą. -
3.
Masę (będzie bardzo rzadka) przelej do natłuszczonej blaszki i piecz przez 50 minut (po potrząśnięciu blaszką powinno się lekko ruszać) w temperaturze 160 stopni. Wystudź; posyp cukrem pudrem…
Magic cake – dodatkowe informacje
Moje ciasto trzywarstwowe jest dość niskie, ponieważ piekłam je w formie o wymiarach 20x25cm. Następnym razem upiekę je w mniejszym naczyniu żaroodpornym. W tortownicy nie radzę go piec, ponieważ ciasto jest rzadkie i istnieje ryzyko, że wypłynie. Oczywiście, chyba że macie super szczelną…