LUKIER PLASTYCZNY
Lukier plastyczny można swobodnie nazwać jednym z najważniejszych elementów w dekorowaniu ciast i tortów. Możliwość modelowania z niego dowolnych kształtów i figur czy tworzenia efektownych wzorów sprawia, że to obowiązkowy składnik w repertuarze każdego cukiernika, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów. Ponadto, dobrze wykonany lukier plastyczny nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje. Działanie z tą słodką substancją przypomina zabawę z plasteliną, a efekty mogą być naprawdę niesamowite. Czy jesteś gotowy na samodzielne wykonanie własnego lukru plastycznego? Prezentujemy przepis na fantastyczny lukier plastyczny. Zacznijmy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny PALMY
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 60 – 70 dkg cukru pudru
- aromat pomarańczowy
Lukier plastyczny – jak zrobić?
-
1.
Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut. -
2.
Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu pomarańczowego. -
3.
Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. -
4.
Do przygotowanej masy można dodać barwnik. Masa jest bardzo elastyczna i nie kruszy się.
Lukier plastyczny – dodatkowe informacje
Lukier plastyczny to idealne rozwiązanie do dekorowania ciast i ciastek. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym przepisie? Oto kilka przydatnych informacji:
Lukier można mrozić. To świetna wiadomość dla osób, które chciałyby zachować lukier na później. Wystarczy go umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i wrzucić do zamrażarki. Po rozmrożeniu lukier będzie nadal plastyczny i gotowy do użycia.